facebook

Як досягти гармонії у взаємостосунках з учнями на уроці?

Як досягти гармонії у взаємостосунках з учнями на уроці?

Дисципліна на уроці є важливим фактором успішного навчального процесу. Якщо вона відсутня – втрачається контроль над процесом навчання і, як наслідок, непродуктивно витрачається цінний навчальний час. Створити сприятливу атмосферу для ефективного навчання достатньо складно. Для її досягнення вчитель має послідовно підтримувати встановлені норми поведінки та прагнути до взаємної співпраці з учнями, яка заснована на взаємоповазі та любові.

Пропонуємо декілька порад, які допоможуть педагогу попередити погану дисципліну та налагодити доброзичливі стосунки з дітьми.

1.Встановити контакт з учнями з перших хвилин знайомства. Саме під час перших уроків діти овіють вчителя на витривалість. Постійні вигуки з місця, погана поведінка окремих учнів, невміння дослуховувати до кінця, непідготовленність до уроку – це виклики, з якими вчитель має боротися з перших хвилин спілкування. Слід уникати багатоголосся. Дітям слід методично та спокійно пояснити головні правила поведінки на уроці.

Гарним прийомом є спільна робота над формуванням правил, які можна зобразити на ватмані і постійно користуватись. Це зацікавить учнів. Кожен з них може долучитися до процесу. Командна робота сприятиме налагодженню доброзичливих стосунків, а правила, які діти придумали самостійно, навряд чи захочеться порушувати.

Чтайте також:  Позапланові перевірки шкіл і садочків в Україні: голова ДСЯО натякнув, кому готуватись і що їх чекає

2. Педагог має бути послідовним у своїх діях. Якщо він щось пообіцяв дітям, необхідно це обов’язково виконати. В іншому випадку діти не будуть серйозно сприймати його зауваження та коментарі.

3. Виявити лідера в класі та встановити з ним контакт. Вчитель має поговорити з таким учнем на одинці та послухати його зауваження і побажання, які слід врахувати при виборі певної тактики поведінки під час занять.

4. Застосування мір до порушників дисципліни. Такі учні намагаються постійно привернути увагу до себе. Вчитель може застосувати проти таких дітей дієвий засіб, як гумор. Однак жарт має бути доброзичливим й повчальним. Нікому не сподобається коли над ним сміються.

Надмірну енергію бунтарів можна повернути у творче русло, завантаживши їх роботою, для виконання якої необхідно застосувати свій творчий потенціал.

5. Урок має бути цікавим та захопливим. Для цього можна застосовувати різні ігрові прийоми, використовувати сучасні цифрові технології, мультимедійні засоби, що дозволить утримувати увагу учнів та мотивувати до навчання.

6. Зміна обстановки. Встановити контакт з учнями дозволить неформальна атмосфера, яку можна створити, проводячи урок за стінами школи, наприклад, на вуличному майданчику, в музеї, театрі.

7. Здатність до самоконтролю. Не слід багато говорити під час уроку, що обов’язково видає хвилювання та невпевненість в собі. Вчитель має говорити коротко і по суті питання, просто та зрозуміло виражаючи свої думки.

Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

8. Вчитель повинен навчитись говорити тихо та спокійно. Це заставить дітей уважно вслухатися в кожен слово. Підвищення голосу свідчить про те, що педагог втрачає контроль. Учні це дуже тонко відчувають та будуть намагатися провокувати таку поведінку.

9. Вчитель не повинен дозволити втягнути себе у беззмістовний діалог. Наприклад, роблячи зауваження учневі, не слід відповідати на його аргументи та повторно коментувати ганебну поведінку.

10. Педагог повинен любити свій предмет. Коли вчитель з азартом розповідає тему уроку, використовуючи креативні прийоми подачі матеріалу та нестандартні завдання, учні також підхоплять цей настрій і «заразяться» любов’ю до дисципліни.

Вчителі, які здатні забезпечити дисципліну на уроці, часто користуються найбільшою повагою у дітей. Якщо викладач вміє тримати клас в руках без зайвого натиску, любов учнів йому майже забезпечена.

Джерело.


Повернутись вверх