facebook

Абітурієнти з ТОТ не відбиратимуть бюджетні місця. Роз’яснення закону

Роз’яснення спрощеної системи вступу для дітей з тимчасово окупованих територій.

Як насправді змінилася система вступу у виші дітей з ТОТ та чому вона потрібна, пояснює адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова на сайтіорганізації.

Як відбувався вступ дітей з тимчасово окупованих територій та що змінили

Спрощений порядок вступу абітурієнтів з окупованих територій Донбасу та Криму діє з 2016 року. Вона передбачає, що діти з окупованих територій можуть вступити до певного переліку вищих навчальних закладів без ЗНО, атестату про шкільну освіту та без паспорта. Ця система пояснюється тим, що учні з окупованих територій вже понад шість років не вчать українську мову та літературу в навчальних закладах. І на підготовку до ЗНО вони мають витрачати більше сил та грошей. Це значно посилює нерівність між абітурієнтами з окупованих та підконтрольних Україні територій. Щоб отримати атестат про шкільну освіту для вступу дітям з окупованих територій потрібно вчитися дистанційно або екстерном в школах на підконтрольних територіях. Для отримання атестатів діти мають скласти всі предмети шкільної програми. Та крім того, на окупованих територіях діти не можуть отримати паспорт громадянина України.

Абітурієнти з непідконтрольних територій не можуть відібрати бюджетне місце у інших вступників. Вони конкурують за квоти між собою.

Ця квота з 2016 року складає 2500 місць. І якщо раніше ця квота була тільки для вступників з Криму, то зараз її розширили й для учнів з Донбасу. Раніше ці абітурієнти взагалі не мали квот.

Чтайте також:  "Це пережиток СРСР": у мережі виникла дискусія через пропозицію скасувати урок "Основи здоровʼя"

По суті, єдиною суттєвою зміною є розширення переліку закладів, куди можуть вступати за спрощеною системою діти з ТОТ.

З 2016 року абітурієнти без атестата, ЗНО та паспорту могли вступати лише до обмеженого переліку вишів – трохи понад 70. Для абітурієнтів з Криму це були переважно заклади в Херсонській, Одеській, Миколаївській та Запорізькій областях, для вступників з Донбасу – в Донецькій та Луганській областях (в тому числі й переміщені виші). За новими змінами абітурієнти з ТОТ можуть вступати до будь-яких навчальних закладів на підконтрольних територіях.

Чому такі заходи потрібні?

Навіть попри спрощення системи вступу для випускників з тимчасово окупованих територій, щорічно цей шлях проходили не так вже й багато дітей. Наприклад, з Криму в середньому вступали в українські виші 240 дітей. Це пояснювалося, зокрема, невеликим вибором вишів, куди можна вступити за спрощеною системою, відсутність деяких напрямків підготовки в цих вишах, а також не дуже висока якість навчання та матеріального забезпечення окремих закладів з переліку.

Ще одним поштовхом до змін став COVID-19. Понад тисячу дітей з тимчасово окупованих територій зареєструвалися на ЗНО. Та багато дітей банально не змогли потрапити на підконтрольну територію через закриті на карантин КПВВ. А коли українська влада спростила для цих абітурієнтів процес перетину лінії розмежування, проросійські бойовики перестали випускати дітей на ЗНО.

Чтайте також:  В Україні не повинно бути "вишів", "завучів" та "Міносвіти". Які ще зміни пропонує довідник МОН

За інформацією Донецької облдержадміністрації, 459 дітей з окупованих територій – 89% охочих взяти участь у ЗНО – не змогли перетнути лінію розмежування. А за даними громадських організацій мобільний оператор на окупованій частині Донецької області розсилає повідомлення із закликом вступу до Російських вишів.

Такі зміни в законодавстві – реальний приклад задекларованої багато років назад програми реінтеграції.

Дітям, які будуть вступати до вишів сьогодні, на момент початку війни було 11-12 років. Частина українських дітей провела останні шість років в умовах окупації. І вступ до українських вишів для них – шанс на краще життя на підконтрольній Україні території. Після вступу вони зможуть розказувати про реальне життя в на підконтрольній території своїм батькам, рідним, друзям. І це розуміє окупаційна влада та робить все, щоб стати цьому на заваді.

Але такий крок українського парламенту надає змісту розмовам про реінтеграцію українських громадян, що залишилися на окупованих територіях.

Джерело.


Повернутись вверх