facebook

Для дітей, які зараз переходять до 10-11 класу, нічого не змінюється, – Лілія Гриневич про реформу шкільної освіти

Формати нових шкіл, гімназій та ліцеїв, вступлять в дію у 2027 році, зазначила ексміністерка освіти і науки.

Інформує Всеосвіта.

Учасники освітнього процесу занепокоєні ситуацією пов’язаною з Реформою загальної середньої освіти. Зокрема у суспільства більше запитань ніж відповідей: що буде з учнями 10-11 класів, хто визначатиме, яка школа стане ліцеєм, а яка гімназією та як батькам реагувати на інформацію про зникнення 10-11 класів й куди звертатися?

На ці та інші питання відповіла ексочільниця Міністерства освіти і науки Лілія Гриневич під час ефіру «Сніданок з 1+1»

Як реформа освіти вплине на учнів 10-11-их класів?
Насамперед 10-11 класи, наразі навчаються за чинним держстандартом, а не новим і все залишається так, як було, що можливо й не найкраще для дітей. Старшокласникам потрібні навички, певні компетентності для успішної самореалізації, а це те, чого не вистачає сучасній школі, саме тому й потрібна реформа Нової української школи.
Гриневич наголосила, що всі діти, які навчаються за новим змістом НУШ зараз у 3 класі. І відповідно йтимуть до 10 класу аж у 2027 році. І саме з 2027 року розпочнеться трирічна профільна школа.

Проректор університету, пояснила, що згідно з Реформою освіти, школи поділять на три ступені:

  • початкова школа;
  • базова школа, яка називатиметься гімназією;
  • старша профільна школа – ліцей.

У Європі, в провідних системах освіти, ліцеї як правило, завжди є окремими школами, тому що там навчаються діти старшого шкільного віку – 10, 11, 12 класи. Адже для дітей початкової школи, гімназії та ліцею потрібне різне освітнє середовище. У зв’язку з цим до 2024 року в Україні повинні визначити школи, які стануть власне ліцеями, де навчатимуться діти старшого віку і ті школи, які матимуть початкову школу та гімназію.
Ексміністерка освіти додала, що різні області країни робитимуть свою мапу з розподілом цих шкіл. Які школи будуть ліцеями, а які – початковими школами й гімназіями.

Чтайте також:  В Україні скасують 11-річне навчання у школі і відправлять половину учнів до ПТУ

Лілія Гриневич зазначила, що люди дуже бояться ЗМІ q коли вони чують інформацію, що з 2027 року школа може бути ліцеєм, або гімназією і не буде 10-11 класу. Саме тоді у них породжується певний неспокій, страх, але ж вони повинні знати що на них чекає.

На її думку, проблема полягає в тому, що немає чіткого плану, щоб і батьки, і вчителі, і директори розуміли в який час це відбудеться.

Гриневич наголосила, що для дітей які зараз переходять до 10-11 класу, нічого не змінюється. Ці формати нових шкіл – гімназій та ліцеїв вступлять дію у 2027 році.

Який формат навчання буде впроваджено у 2027 році?

Після 9 класу випускники складатимуть ЗНО, крім того, буде іспит, завдяки якому, діти зрозуміють, яка професія найбільше підходить для певної дитини. Це важливо для того, щоб кожна дитина потрапила туди, де в неї нахил.

Хто визначатиме яка школа стане ліцеєм, а яка гімназією?
Лілія Гриневич пояснила, що визначати де знаходитимуться ліцеї, будуть обласні державні адміністрації та самі міста, виходячи з цілої низки критеріїв, яким певний ліцей повинен відповідати:
Уявіть: є карта Києва, або іншої області України. Адміністрація області повинна подбати про: територіальну доступність ліцею для дитини, базу сильних вчителів та хороше обладнання.
На думку ексочільниці МОНу, проблема для визначення у тому, що до цього часу ми не маємо  положення про профільний ліцей. І відповідно Міністерство освіти повинно було дати таке положення й дати «дорожню карту», яка показала б, у який спосіб ми йдемо до цієї профільної школи. Й тоді б не було таких спекуляцій.

Чтайте також:  Давайте припинимо вже у школі займатися імітацією навчання!

Що буде з сільськими закладами освіти?

Гриневич зазначила, що до таких ліцеїв дітям буде далеко добиратись, адже у селах менша кількість населення. Саме тому, потрібно наперед подбати, який формат ліцею буде у селі:
На мою думку, він може відрізнятися від місцевого формату ліцеїв. Але треба бути готовим до того, що поряд з таким ліцеєм може бути пансіон, там де діти зможуть залишатися під час робочого тижня ночувати, відповідно там будуть діти від 16 до 18 років. Звісно краще, щоб дитина змогла до нього доїхати.
Що робити батькам, які отримують інформацію про те, що з наступного року у їхній школі 10-11 класу не буде?

Батькам, які отримали таку інформацію Лілія Гриневич радить насамперед бути спокійними, звернутися до управління освіти й отримати чітку інформацію, відповідь та вияснити причину:
Річ у тім, що мережа шкіл на тій чи тій території розглядає питання, яка школа має стати гімназією, а яка ліцеєм. Якщо зараз так вирішили, що 10 клас у наступному році не набирають, то можливо для того є якась інша причина.
За словами Гриневич, батьки мають бути правильно проінформовані:
Наразі розмови ведуться у неправильний спосіб і замість того, щоб показувати нові шанси в освіті, показують лімітацію, якісь обмеження, що не відповідають дійсності.
Ексміністерка пояснює, що поки не винесено на обговорення певної карти розподілу для ліцеїв, відбуваються обговорення, у районах думають, як краще розташувати ці ліцеї. Крім того, для цього потрібен час та розмови з громадкістю.
Хочу батькам сказати, чиї діти йдуть у старшу профільну школу, для них важливо або підготуватись до ЗНО, або здобути професію. В цивілізованих країнах 70% дітей після 9 класу йдуть здобувати поряд із загальною середньої освіти першу професію, – додала Гриневич.
Через те, що у нас термін навчання у 10-11 класі короткий і в ньому навчають 20-ти предметам одночасно, діти не мають часу нормально підготуватися до ЗНО, зазначає ексміністерка освіти:
Вони вчать все разом, а батьки вимушені наймати репетиторів, і це не нормальна ситуація, яка не сприяє ні якості освіти, ні самореалізації дітей.
За словами Лілії Гриневич, наразі не вистачає правильної комунікації. Адже коли людей налаштовують проти реформи і подають неаргументовані рішення це означає, що створюється тло, яке може цю реформу знецінювати.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Джерело.


Повернутись вверх