facebook

Вони говорять, але їх не чують: як насправді працюють вихователі дошкілля

Про освітню субвенцію, кадрове забезпечення та оплата праці у дитячих садочках України.

Інформує Всеосвіта.

Про заробітну плату освітян можна говорити багато, адже це одна з основних проблем в Україні, на яку варто звертати увагу, бо від якості освіти залежить, яким в майбутньому буде наше суспільство.

Але для того, щоб виховати успішне покоління, потрібна освіта «вищого ґатунку». І, звісно, починається вона із дитячого садочка. Саме дошкілля є стартовим майданчиком для побудови стосунків з однолітками та дорослими, в особі вихователя. У садочку малюки вчаться жити та взаємодіяти у суспільстві. Тобто, дошкілля – найважливіша ланка у сфері освіти. З огляду на таку значущість дитсадків вихователям має приділятися чи не найбільше уваги від держави.

Яка ж насправді ситуація в українському дошкіллі на сьогодні? Так, візьмемо до уваги посаду вихователя, який не має категорії, але має диплом про вищу освіту і таблицю розмірів посадових окладів працівників освіти від Профспілки працівників освіти і науки України.

(ЗА)РОБІТНА ПЛАТА

Ставка вихователя звичайного дитячого садка складає 30 годин/тиждень. Доволі прийнятно, але так здається лиш на перший погляд.

Річ у тім, що вихователь, який не має категорії тарифікується за 10-11 розрядами, в залежності від того, чи має вищу освіту. Якщо має, це буде 11 розряд.

Чтайте також:  Жодних «Заїньок» і «Черьомушок»: омбудсмен закликає перейменувати дитячі садочки

Вихователь без категорії і який працює на одну ставку отримує 29,4 гривні за годину.

А відповідно до тарифної сітки, про яку згадано вище, 11 розряд – це 4383 грн. Після вирахування податку 19,5%, «на руки» надходить 3528,3 грн.

Математика дуже проста: для того, щоб нашому вихователю отримати на руки 3528,3 грн потрібно пропрацювати 30 годин/тиждень (ставка). У середньому це 120 годин/місяць. Тож, 3528,3 грн поділимо на 120 годин і отримаємо 29,4 грн/год. Ось так. Вихователь, який закінчив університет і прийшов працювати за професією отримуватиме 29,4 грн за годину роботи, нелегкої й дуже відповідальної роботи. Але це ще не вершина айсберга.

КАДРОВЕ (НЕ)ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Важливо проаналізувати «ринок праці» дошкілля, адже це суттєво впливає на роботу вихователів. Все тому, що на сьогодні у дошкіллі катастрофічний кадровий голод. Нібито питання не до вихователів, але саме їм доводиться брати більше навантаження, бо немає кому працювати.

Щоб отримати хоча б 7-8 тис грн, вихователям доводиться працювати понад 10 годин на добу.

Хтось скаже «це ж їхня заробітна плата, вони за це додатково отримують гроші». На це запитання можна відповісти цікавим запитанням – а чи в радість вихователю брати додаткову годину за 29,4 гривні? Понад усе – ні, не в радість. До того ж вихователь не може взяти додаткові одну чи дві години. Ось чому…

Чтайте також:  Масштабна реформа дитячих садків в Україні, — у ВР прокоментували

Вихователі працюють позмінно. Тобто, на кожну групу в дитячому садку їх має бути двоє: один працює до обіду, інший – після.

Якщо в дитячому садочку на групі немає другого вихователя, то доводиться брати на себе повний робочий день, а це, як мінімум, 10,5 годин/день. Як мінімум, бо є садочки, які працюють за 12-ти годинним робочим днем. Не вийде взяти дві години, а далі залишити дітей. Або весь робочий день, або одна зміна.

От і виходить, що через відсутність кадрів вихователь дитячого садочка змушений відкласти на другий план власне здоров’я і свою родину заради роботи.

Дошкільні заклади освіти фінансуються виключно з місцевого бюджету.

СУБВЕНЦІЯ – НАДТО ГУЧНЕ СЛОВО ДЛЯ ДОШКІЛЛЯ.

Відповідно до статті 1032 Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» освітня субвенція від держави охоплює багато типів закладів освіти, але не дошкілля. Дошкілля фінансується виключно з місцевого бюджету. Тобто, місцева влада самостійно визначає розміри видатків у цьому напрямку. Якщо в бюджеті відсутні кошти на надбавки і доплати вихователям у повному розмірі, то посадовці можуть такі виплати просто скасувати, аргументуючи відсутністю коштів.

Про фінансування обладнання і матеріалів до занять з дітьми мова взагалі не йде, адже з місцевого бюджету ледь вистачає на зарплати, що вже говорити про меблі чи іграшки. Принаймні так говорять працівники сфери дошкілля.

Чтайте також:  Дитячі садки застрягли в 1993 році: як хочуть змінити дошкільну освіту в Україні

Це далеко не всі проблеми дошкілля в Україні, але рівень заробітної плати, кадрове забезпечення та державне фінансування – це ті речі, завдяки яким можна уникнути більшості інших негараздів.

Звертаємо вашу увагу, що усі розрахунки є середньостатистичними, адже все залежить від фінансування дошкілля на місцях. Інформація зібрана з офіційних джерел та зі слів вихователів й очільників дитячих садочків з різних куточків України.

Джерело.


Повернутись вверх