facebook

Частина учнів вступатимуть до 10-го класу за конкурсом

Частина учнів вступатимуть до 10-го класу за конкурсом
Випускники 9-х класів, в чиїх закладах закривають старшу школу, вступатимуть у 10-й клас іншої школи за конкурсом, якщо охочих вступити в 10-й клас у певній школі буде більше за кількість місць, пояснив директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко в інтерв’ю «Освіторія».
Він послався на те, що законом визначено чіткий порядок зарахування, відрахування та переведення учнів державних та комунальних закладів освіти. Усі діти, які навчаються в 9-му класі загальноосвітньої школи, за бажанням зараховуються до 10-го класу. Або, якщо хочуть, мають право продовжити навчання в технікумах чи коледжах.
«Якщо органи місцевого самоврядування вже ухвалили рішення про те, що набір до 10-го класу в цій конкретній школі проводитися не буде, учні можуть продовжити навчання в будь-якій іншій школі. Якщо місць в обраній школі вистачає, зараховувати будуть усіх охочих учнів. Якщо місць недостатньо — проводиться конкурсний відбір. Принципи відбору встановлює заклад, роблячи акцент на профільних дисциплінах. Наприклад, якщо мова про фізико-математичний ліцей — від учня вимагатимуть добрі знання саме з цих двох предметів», — розповів Юрій Кононенко.
У який термін батьків учнів мають попередити про те, що набір до 10-го класу проводитися не буде — це питання місцевого значення, вважає чиновник.
«До прикладу, якщо Київська міська рада ухвалила рішення про зміну статусу закладу (була школа I–III ступенів, а за новим статутом — гімназія), то очільники закладу освіти мають одразу ж про це проінформувати», — пояснив Юрій Кононенко.
Він наголосив, що перед тим, як приймати будь-яке рішення, орган місцевого самоврядування має провести громадське обговорення.

Чтайте також:  Чому остання парта поводиться погано?

Джерело.


Повернутись вверх