facebook

Примусова шкільна форма – порушення прав учнів: роз’яснення освітнього омбудсмена

«Одяг для школи» та «обов’язкова шкільна форма» – це принципово різні речі.

З 25 січня діти знову повернулися за парти після чергового локдауну. Разом з ними у звичне шкільне життя повернулися «добровільно-примусові» правила відвідування ЗЗСО. Зокрема школярів змушують до обов’язкового носіння шкільної форми. Чи мають право школи робити примусовою цю складову освітнього процесу, на офіційному сайті та своїй фейсбук-сторінці роз’яснив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.
Мій офіс часто отримує звернення від здобувачів освіти та їхніх батьків про те, що педагоги чи адміністрація закладу освіти примушують учнів носити обов’язкову шкільну форму відповідного фасону і кольору, – розповів освітній експерт.
Омбудсмен зазначив, що «одяг для школи» та «обов’язкова шкільна форма» – це принципово різні речі:

  • Одяг для школи – це вільний вибір дитини та/або її батьків. Єдиними вимогами до такого одягу є охайність, зручність, відповідність сезону. Будь-які вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні.
  • Обов’язкова шкільна форма – це принципово інше. Це – однострій, однаковий для хлопців та дівчат зразок одягу.

Горбачов також підкреслив, що деякі школи за «недотримання форми одягу» застосовують до школярів санкції та покарання. Наприклад, за те, що дитина приходить в одязі «не того кольору» або «не того фасону» починається цькування, погрози та приниження.

Чтайте також:  Ох і реформа: старші класи шкіл відправлять до ПТУ - подробиці

Ця аргументація обурила освітнього омбудсмена:
Ані статут, ані положення про шкільну форму не мають вищої сили, ніж закон. Жодним нормативним документом не передбачено обов’язкове носіння шкільної форми. Тому ця вимога, є незаконною. А  положення про обов’язкову шкільну форму не має юридичної сили.
Додамо, що відстороняти дитину від навчання через невідповідність форми одягу є грубим порушенням права на освіту. Якщо учня відсторонили від уроків «через обов’язкову шкільну форму», то відповідальність за життя і здоров’я учня на цей час несе та людина, яка здійснила цю незаконну дію.

Як підсумок, Горбачов запропонував в разі тиску ЗЗСО на дитину через відсутність шкільної форми подавати скаргу щодо порушення прав дітей на освіту.

Джерело.


Повернутись вверх