facebook

На рахунках місцевих бюджетів утворилось 5,3 млрд грн невикористаних залишків освітньої субвенції

На рахунках місцевих бюджетів утворилось 5,3 млрд грн невикористаних залишків освітньої субвенції

За інформацією Державної казначейської служби України, станом на 01 січня 2021 року на рахунках місцевих бюджетів утворилось 5,3 млрд грн невикористаних залишків освітньої субвенції. Ця субвенція з державного бюджету спрямовується місцевим бюджетам на заробітну плату педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти.

Про це наголосив заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев.

Залишки утворились у таких місцевих бюджетах:

  • у 24 обласних бюджетах – 1,6 млрд грн;
  • у 401 районному бюджеті ‒ 1,3 млрд грн;
  • у 100 бюджетах міст обласного значення ‒ 0,7 млрд грн;
  • у 776 бюджетах ОТГ ‒ 1,7 млрд гривень.

Водночас у 209 громадах залишки коштів освітньої субвенції відсутні.

«Залишки освітньої субвенції ‒ це той ресурс, який має бути спрямований органами місцевого самоврядування на підвищення якості освіти та забезпечення належного доступу до неї. Наразі не може не турбувати те, що, наприклад, за інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, у 2020 році 38% випускників склали ЗНО з української мови на початковому та середньому рівнях. Ситуація щодо вивчення інших предметів теж потребує вивчення та прийняття засновниками шкіл раціональних управлінських рішень», ‒ зауважив Роман Єрмоличев.

Окрім того він додав, що за результатами аналізу мережі закладів загальної середньої освіти варто наголосити на неефективному використанні бюджетних коштів в обсязі понад 1,5 млрд грн у 2020 році, коли надлишково утримувалось більше 4 тис. класів: «Ідеться, зокрема, про мережу малокомплектних шкіл. Створення опорних закладів загальної середньої освіти та утворення повноцінних класів має сприяти ефективному спрямуванню державного ресурсу. Кошти, витрачені на утримання неоптимізованої мережі, також можна було б спрямувати на підвищення якості освіти».

Чтайте також:  На рівні англійської мови і математики: відомий письменник запропонував ввести в школах уроки дружби

Джерело.


Повернутись вверх