facebook

Як вмотивувати дитину навчатися: поради для батьків

Як вмотивувати дитину навчатися: поради для батьків
Індивідуальність та характер дитини часто є визначальними в її бажанні навчатися. Не завжди школярі з хорошими здібностями стають успішними в школах.
Джерело: Освіта 24

Найбільшою помилкою, яку роблять вчителі та батьки учнів, є обмеження освітнього процесу дитини однією лише шкільною програмою. Навчання в класах є тільки базовою інструкцією, хоча часто йому приділяють надмірну увагу й заставляють дітей посилено концентруватися лише на конкретних предметах.

Інтелектуальний, соціальний та академічний розвиток дитини повинен відбуватися й поза межами стін школи. Освіта 24 підібрала кілька порад для батьків, як вмотивувати дітей навчатися.

1. Розвивайте атмосферу для читання
Любов дитини до книжок часто є прямим шляхом до її успіху в навчанні. Читання допомагає учням не лише збільшувати словниковий запас, але й вчить їх обробляти отриману інформацію.

Школярі, які добре читають, мають посилену здатність вивчати усі предмети, в тому числі технічні та природничі науки.

Купуйте книжки для дитини, створіть традицію читати в сімейному колі, обговорюйте ті чи інші твори. Головне – зробити процес веселим та цікавим.

Нехай дитина сама обирає книжки. Це можуть бути твори про її улюблених героїв, персонажів з мультфільмів чи речі, які їй цікаві.

Чтайте також:  Чи планують студенти педагогічних спеціальностей працювати в школі: всеукраїнське опитування

2. Нехай дитина керує освітнім процесом
Коли йдеться про освіту, більшість дітей сприймає навчальний процес тільки як безперервний контроль. Часто саме через це учні й не хочуть навчатися.

Важливо, щоб дитина мала можливість сама контролювати свій навчальний досвід. Як в школі, так і вдома, школярі повинні мати вибір, чому і коли їм вчитися.

Це стосується й позашкільних гуртків та спортивних активностей. Нехай школярі самі обирають, чим їм займатися, а не відвідують заняття, які до вподоби батькам.

3. Підтримуйте відкриту та щиру комунікацію
Створіть вільну та довірливу атмосферу вираження думок, бажань та переживань. Дитина повинна мати можливість розповісти про свої вподобання та те, що їй не подобається в освітньому процесі.

Погоджуйтесь та підтримуйте школяра, навіть якщо у вас інші погляди. Коли дитина починає розуміти, що її думка не має жодного значення, скоріш за все вона й не захоче навчатися.

Школярам необхідно виражати свої відчуття від освітнього процесу знаючи, що їх не будуть засуджувати чи ігнорувати.

Довірливі відносини між батьками та дітьми / Фото Pexels

4 Дозвольте дитині обрати тип навчання
Кожному учню підходить той чи інший тип сприйняття інформації. Комусь зручний один виражений та домінантний стиль навчання, а для когось – змішані його види.

Чтайте також:  Стандарт вищої освіти з педагогічних спеціальностей: що з ним не так?

Всьог.о існує 7 базових навчальних стилів:

  • аудіальний;
  • візуальний;
  • вербальний;
  • фізичний;
  • логічний;
  • соціальний;
  • одинарний.

Спершу визначте та зрозумійте кожен з них самі, а згодом запропонуйте дитині їх випробувати та обрати той, який найбільше підходить.

5. Зосереджуйтесь на предметі, а не на успіхах
Замість того, щоб після школи запитати дитину про її оцінки, краще поцікавтеся, що нового вона сьогодні вивчила. Якщо результат і є важливим, фокусування на навчальному досвіді дозволить дитині зрозуміти, що:

  • процес пізнання є важливішим, ніж оцінка;
  • ви більше зацікавлені в ній, ніж її результатах;
  • вам зрозумілі її почуття.

6. Зробіть кожен день пізнавальним
Перетворити життя дитини на суцільний навчальний процес може здаватися кардинальним кроком, та якщо це зробити правильно, навчання у школі стане легшим, зрозумілішим та успішнішим.

Як тільки з’являється така можливість, надихайте дитину пізнавати навколишній світ, ставити запитання, аналізувати причинно-наслідкові зв’язки.

Допоможіть їй категоризувати, класифікувати та критично розмірковувати про те, що вона бачить. Зробивши таким чином кожен день навчальним, в учня виробиться мотивація та необхідність пізнавати нове в школі, вдома чи будь-де.

Джерело.


Повернутись вверх