facebook

Зміна оплати за дитсадочок: у Києві батьки повністю оплачуватимуть харчування дітей

З директорами, які збиратимуть гроші з батьків на щось інше, окрім харчування, буде достроково розірвано контракти, зазначив в.о. першого заступника голови КМДА.

 

 


З 2021 року харчування дітей у дитсадочках повністю фінансуватиметься коштом батьків. Про це повідомив в.о. першого заступника голови #КМДА Валентин Мондриївський.

За що у садочках платитимуть батьки?

За словами Мондриївського батьки оплачуватимуть харчування виключно у ті дні, коли дитина фактично знаходитиметься у садочку. Проте це не стосується пільгових категорій дітей, кількість яких щороку зростає, адже їхнє харчування як і раніше, стовідсотково сплачуватиметься зі столичного бюджету.

Ми маємо батькам залишити лише одну статтю фінансування – харчування дітей. Натомість припинити ганебну практику, коли з батьків збирали гроші на «штори» й чітко спрямувати фінанси на потреби садочків, – підкреслив #Мондриївський.

Також він додав, що із директорами, які допускатимуть збирання грошей з батьків на щось окрім харчування, буде достроково розірвано контракти:

Ми дійсно вводимо значні зміни у фінансування садочків і сподіваємось на розуміння та підтримку батьків.

Чому змінюється оплата за дитсадок у Києві?

Мондриївський зазначив, що Департамент освіти щоденно стежив за ситуацією відвідуваності дитячих садочків:

За останній рік середня наповненість садочків впала більше ніж на 10%, а за минулий рік склала понад 50%. Тобто майже половина місць залишаються вільними, проте черга до садочків і досі існує, хоча значно менша.

Чтайте також:  Діти не розуміють 40% почутого на уроках: опубліковано невтішну статистику щодо української мови в школах

Також Валентин Мондриївський наголосив, що столиця щомісячно фінансує садочки з розрахунку понад чотири з половиною тисячі гривень на дитину, а кожне невідвідування дитиною #ЗДО – гроші в повітря.

Законодавство України говорить про обов’язкове забезпечення базовою освітою дітей дошкільного віку, проте не вимагає надавати інші послуги за муніципальний кошт.

За словами Мондриївського, основна функція муніципальних садочків відповідно до чинного законодавства – забезпечення базового компонента дошкільної освіти:

Пріоритетним завданням для бюджету столиці є створення якісних та комфортних умов у садочках: дезінфекція, ремонти, забезпечення кваліфікованим викладацьким складом та усім необхідним.

Депутати Київської міської ради ухвалили бюджет на 2021 рік з урахуванням ефективного використання коштів, зокрема, фінансування дошкільної освіти у 2021 році заплановане на рівні 6,2 млрд грн.

Джерело.


Повернутись вверх