facebook

Чи можуть запровадити ЗНО для дев’ятикласників у 2021 році: цікаві деталі

Чи можуть запровадити ЗНО для дев’ятикласників у 2021 році: цікаві деталі
Відповідно до закону про повну загальну середню освіту державна підсумкова атестація для учнів 9 класів може здійснюватися у формі ЗНО. Але така норма може ввійти у дію лише з 2027 року.

Батьки побоюються, що МОН запровадить ЗНО раніше. Але ні у 2021, ні 2022 роках дев`ятикласники не складатимуть ЗНО, оскільки програми тестувань потрібно узгодити та оприлюднити за 18 місяців до цього. Про це розповіла заступниця директора УЦОЯО Тетяна Вакуленко виданню НУШ.

ДПА для 9-класників у формі ЗНО
Український центр оцінювання якості освіти висвітлює нову стратегію розвитку освітніх оцінювань до 2030 року.

Що пропонують зробити?

  • Пропонується запровадити ДПА за стандартизованим інструментом спершу для випускників 4-х класів, а потім уже для учнів 9-х класів.
  • Також для 9-х класів пропонують впроваджувати такий формат атестації не одразу зі всіх предметів, а поступово з певних галузей – перший рік з мовно-літературної галузі, наступного року з суспільно-гуманітраної тощо.

Так, пілотування для випускників початкової школи планували розпочати цього року, проте через епідемію коронавірусу його відклали.

Тетяна Вакуленко пояснює, що ця атестація буде лише з певними елементами ЗНО – учні складатимуть її у своїй школі зі своїми вчителями, які завантажуватимуть розроблені завдання.

Але для випускників 9-х класів до 2024 року навіть пілотування окремих галузей у новому форматі забезпечити не вдасться.

“Наразі ми маємо трирічне бюджетне планування і трирічний цикл розробки тестових завдань. Ми ще не почали розробляти завдання для 9-класників. І от від початку такої роботи до впровадження таких текстів пройде не менше трьох років”, – додала вона.

Як може відбуватися ЗНО для 9-х класів:
Вакуленко розповіла про дві моделі, за якими це може відбуватися:

  • Оцінювання проводиться повністю в закладах освіти, в яких навчаються учнів, а вчителям надають стандартизовані завдання;
  • З ключових галузей – мовно-літературної та математичної – проводять тестування із залученням інструкторів УЦОЯО, які приїжджають до шкіл. З решти галузей проводять самі вчителі.

До слова, ДПА для випускників 2021 року відбуватиметься за вибором учня: або в закладі освіти (письмова чи усна форма, зокрема і онлайн), або у формі ЗНО.

Загалом у 2021 році випускники шкіл зможуть складати ЗНО із 5 навчальних предметів. Тестування буде проводитися з української мови, української мови і літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, німецької, французької та іспанської мов. Більше про зміни та деталі у проведенні ЗНО цього року

Джерело.


Повернутись вверх