facebook

Чиї потреби школа має задовільняти найперше – держави, вишів, батьків, учнів чи педагогів?

Освітній експерт Володимир Співаковський про пріоритетні завдання ЗЗСО.

Інформує Всеосвіта.

Маркетинг в освіті – невід’ємна функція менеджменту. Він забезпечує продуктивне регулювання і задоволення потреб: особистості – в освіті; закладу освіти – у конкурентоспроможності на ринку і матеріальному добробуті його працівників; організацій – в розвитку персоналу; суспільства – у розширеному відтворенні трудового й освітнього потенціалу країни. На цю тему у себе на фейсбуці розмірковує Володимир Співаковський, президент міжнародної корпорації «Гранд».

Науковець ділиться ідеєю щодо проведення освітнього маркетингу, результати якого, на його думку, покажуть, що від школи всі очікують різного:

1.Мамі потрібно, щоб дитина була у безпеці, отримала знання, навчилася всього хорошого і корисного, підготувалася до вступу у виш, зберегла здоров’я, розвинула свій інтелект, характер і волю.

2. Країні потрібно, щоб дитина після навчання добре працювала, платила податки, прославляла батьківщину і прискорювала її економічний ріст.

3. Бізнесу потрібно, щоб працівник був умілим, порядним, кмітливим і результативним. І звичайно, сприяв прибутку компанії.

4. Закладу вищої освіти потрібно, щоб студент вмів виділяти пріоритети, писати конспекти, слухати викладачів, не прогулювати пари, успішно складати іспити та заліки й знав, ким він хоче бути.

5. Науці потрібно, щоб кандидат вмів проводити дослідження, мав аналітичний склад розуму і вразив світ своїми винаходами та відкриттями.

6.Вчителям потрібно, щоб дитина уважно слухала, сиділа тихо і спокійно, виконувала всі завдання на відмінно, схоплювала все на льоту, була зразковим учнем і взагалі не створювала проблем.

Чтайте також:  У МОН сподіваються, що 12-річна школа випускатиме свідомих вступників

7. Учню, своєю чергою, хотілося б, щоб у школі було цікаво, не було домашніх завдань, контрольних, іспитів та оцінок, щоб не сварили та не ображали, щоб було менше уроків, щоб годували піцою і кока-колою, щоб було більше комп’ютерних ігор і спорту й щоб роздавали планшети.

В коментарях під постом думки розділилися. Одні користувачі вважають, що суть освіти у цілісності усього переліченого:
Варто об’єднатися в одному: навчити дитину вчитися, насамперед зацікавити, – наголосила Жанна Худ.
Суспільству потрібна порядна, впевнена людина, яка знає, куди рухається і вміє ухвалювати рішення, – поділилася Олена Лавренко.
А інші користувачі зазначили, що ці пункти не мають сенсу, адже діти закінчують школу без знань:
Зараз наплювати на пріоритети всіх перерахованих: зі школи виходять споживачі без мізків, – написала Людмила Назарова.
Звідси виникає запитання: чиє ж замовлення виконувати школі? Чи можна всі ці пункти об’єднати?

Джерело.


Повернутись вверх