facebook

Від комунікації батьків і вчителів залежить успіх дитини: учасники освітнього процесу поділилися досвідом співпраці

Від комунікації батьків і вчителів залежить успіх дитини: учасники освітнього процесу поділилися досвідом співпраці

Під час онлайн-сесії спікери розповіли наскільки правильна комунікація обох сторін дозволяє побудувати успішний освітній процес.

Інформує Всеосвіта.

Важливе місце в освітньому процесі під час дистанційного навчання займає комунікація батьків із представниками закладу освіти. У такий час досить нелегко налагодити комунікацію, втім для добробуту дитини це важливо робити.

Саме тому представниця громадської організації «Батьки SOS» Альона Парфьоноваспільно з вчителькою математики та інформатики Чернігівської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 з поглибленим вивченням іноземних мов Оксаною Коваленко поділились досвідом та розповіли як комунікувати, у разі якщо батьки вважають, що до їх функцій входить лише забезпечення фізіологічних процесів дитини, а функціями школи є освіта та виховання.

Про це вони розповіли під час онлайн-сесії на тему «Співпраця і залученість батьків до навчання під час карантину».

Оксана Коваленко вважає твердження батьків, що функціями школи є освіта та виховання помилковим:
Я думаю, варто розуміти що матеріальні блага це дуже важливо, але це не має бути у пріоритеті. Батьки мають усвідомлювати, що вони є головними мотиваторами, прикладом того, як діяти в тій чи тій ситуації. Саме батьки повинні навчати дітей бути толерантними та будувати діалог.
Педагогиня додала, що вчителі теж мають бути прикладом для дітей і повинні їх мотивувати, але батькам не варто забувати, що саме їхні дії діти наслідують у колективі.

Чтайте також:  9 років школи - і в ПТУ: 11 класів скасовують, як тепер навчатимуться наші діти

Альона Парфьонова теж поділилась власним досвідом, як учителі й батьки можуть налагоджувати комунікацію. Вона звернула увагу на те, що вчитель – це людина, яка має педагогічну освіту, розуміється на методиках навчання та виховання, а от батьки у цьому необізнані. Проте вони спільно з учителем повинні ставити дитину посередині й з обох сторін вкладати в неї все найкраще.
Представниця ОГ «Батьки SOS» вважає, що те, як будуватиметься подальша комунікація та партнерство батьків і вчителів, насамперед залежить від адміністрації закладу:
Якщо адміністрація школи надаватиме батькам повну інформацію про критерії оцінювання, про всі заходи, буде надсилати електронні листи тощо, то цей «вакуум» батьківських фантазій буде заповнений і процес навчання їм стане цікавим.
Для того, щоб відбулася двостороння комунікація, Альона Парфьонова вирішила поділитись власним досвідом того, як батьки можуть налагоджувати комунікацію зі школою.

За її словами, одним із хороших кейсів для педагогів може стати «День відкритих дверей» у закладі освіти.
Якось Оксана Проскура, директорка Київської гімназії східних мов №1, організувала у школі «День відкритих дверей», який тривав два тижні. В цей період батьки могли відвідувати уроки. Про час та візит на заняття батьки заздалегідь домовлялись із вчителем, – зазначила співзасновниця «Батьки SOS».
Вона додала, що на заняттях батьки могли робити певні нотатки, але у жодному разі не заважали вчителеві проводити урок. Якщо виникали певні питання щодо проведення уроку, то домовлялись з учителем, коли це все можна обговорити.
І це спрацювало. Педагоги побачили, що натовпу батьків не буде, адже не всі хочуть відвідувати шкільні заняття. Але з іншого боку директор та адміністрація закладу освіти побачили й тих батьків, які хочуть та можуть впливати й допомагати школі, та бути їхніми партнерами.
Розповіла Альона Парфьонова розповіла й про досвід батьків у проведенні уроків замість вчителів:
Це було 5 років тому. Якось ми з батьками вирішили провести уроки замість вчителів. Я проводила урок зарубіжної літератури, до якого готувалася три дні. І це був дійсно цікавий експеримент та корисний досвід.

Чтайте також:  Чому діти за останньою партою поводяться погано: освітянка дала поради вчителям, як це виправити

Співголова ГО “Батьки SOS” вважає, що це є довіра і рекомендує це робити керівникам кожного закладу освіти.

Від таких порад у захваті була і співучасниця онлайн-сесії Оксана Коваленко. Вона виявила бажання після повернення дітей до очного навчання провести такі активності й у власній школі.

Джерело.


Повернутись вверх