facebook

ЗНО не повинне «змушувати» когось навчатися, – Вакуленко

Функція зовнішнього незалежного оцінювання полягає в рейтингуванні учасників тестування

Функція зовнішнього незалежного оцінювання полягає в рейтингуванні учасників тестування для того, щоб найкращі мали можливість продовжити здобуття освіти в закладах вищої освіти.

Про це в коментарі Освіта.ua наголосила заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, коментуючи заяви мовного омбудсмена про те, що без наявності комплексного обов’язкового ЗНО з української мови та літератури школярі не зможуть опанувати українську мову.

«Не функція ЗНО – «змушувати» когось навчатися, читати художню літературу тощо. Функція ЗНО – рейтингувати за підсумками тестувань учасників для того, щоб найкращі, найсильніші мали можливість продовжити здобуття якісної освіти на наступних рівнях. Натомість функцію оцінювання, яка б безпосередньо впливала на освітній процес у школах, має виконувати державна підсумкова атестація», – зазначає Вакуленко.

Вона також повідомила, що саме тому в Стратегії освітніх оцінювань, розробленій Українським центром оцінювання якості освіти, запропоновано поступальну трансформацію ЗНО до 2030 року з метою забезпечення умов для того, щоб ДПА відповідала потребам нової української школи та сприяла підвищенню якості освіти.

Окрім того, заступниця директора УЦОЯО наголосила, що результати міжнародного дослідження PISA-2018, за проведення якого в Україні відповідає Український центр оцінювання якості освіти, засвідчили посутні проблеми і з читацькою, і з математичною, і з природничо-науковою грамотністю 15-річних підлітків.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Так, лише 74,1 % українських 15-річних підлітків досягли базового рівня сформованості читацької грамотності, 64,0 % – математичної, 73,6 % – природничо-наукової.

За словами Тетяни Вакуленко, досвід інших країн-учасниць PISA свідчить про те, що підвищення рівня здобувачів освіти із цих ключових грамотностей можливе за умови планування й реалізації цільових політик у сфері освіти.

«Насамперед ми маємо говорити про політики, які стосуються освітнього процесу. Про зміст навчальних предметів на рівні школи, про якість їх викладання, про мотивацію дітей і підлітків до усвідомленого навчання, а вчителів – до відповідального викладання тощо. І вже потім – про політики на рівні оцінювання випускників, яким має бути зовнішнє незалежне оцінювання», – зазначила заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

Джерело.


Повернутись вверх