facebook

Карти Пассаторе: розвиваємо творче та логічне мислення у школярів

Навчіть учнів вигадувати дивовижні історії разом!

Карти Пассаторе – спеціальні картки з яскравими малюнками, використовуючи які учні разом імпровізують цікаву історію чи казку. З їхньою допомогою можна навчити учнів розвивати уяву, будувати логічні ланцюжки та вигадувати продовження сюжету історії відповідно до загальної концепції.

Автор ідеї – італійський актор Франко Пассаторе.

Кожен змалку любить слухати казки за цікавий сюжет та захопливий формат оповідання. А ось дорослі добре знають, що казка – не просто цікава історія, а й надзвичайно ефективний навчальний інструмент. Її можна використовувати з різною метою:

  • читаючи цікаві казки, можна здійснювати коригування поведінки дітей і впливати на їхнє виховання;
  • вигадуючи казки, розвиваємо у школярів творчість, уяву, пам’ять і логічне мислення;
  • складаючи історії разом в учнівському колективі, – формуємо умови для доброзичливої взаємодії і співпраці дітей.

Тож колективне вигадування казок – не просто цікава гра, а й невимушений освітній процес.

Як створити карти Пассаторе

Для створення карт Пассаторе знадобиться 30-50 карток з цупкого паперу розміром 10×7 см та яскраві малюнки, які можна вирізати зі старих дитячих журналів або роздрукувати на кольоровому принтері.

На одну сторону кожної картки потрібно приклеїти один з малюнків, що означатиме добре знайоме дітям слово: квітка, будинок, дівчинка, вовк та інше.

В якості основи для створення карток можна використати й звичайну колоду гральних карт, а малюнки наклеїти на їхню лицьову сторону.

Принцип гри:

У грі може взяти участь будь-яка кількість учасників, тому можна залучити одразу цілий клас.

  1. Розсадіть учасників гри колом та розкладіть на столі картки «рубашками» догори, щоб не було видно малюнків.
  2. Перший гравець бере карту, показує її всім учасникам та починає вигадувати казку. Обов’язкова умова  – в розповіді повинно фігурувати слово, яке зображене на картці. Наприклад, перший учасник витягнув картку, на якій зображено дівчинку. Отже, гравець може почати історію, наприклад, так: «Жила-була слухняна дівчинка Мар`янка».
  3. Другий учасник витягає другу картку з іншим зображенням (наприклад, кошеняти) та продовжує: «Мар`янка дуже мріяла про домашню тваринку, тому батьки подарували їх на день народження маленьке пухнасте кошеня».
  4. Наступні гравці витягують по черзі карти і продовжують казку так, щоб зберігався логічний ланцюжок подій.
  5. Гра триває доти, поки у колоді залишаються картки. З розігруванням останньої картки має бути вигадане логічне закінчення історії.

Однак після розігрування усіх карток можна продовжити гру, ускладнивши її: запропонуйте школярам разом розкласти послідовно карти та переказати вигадану казку від початку до кінця.

Ідеї використання карт Пассаторе

Карти Пассаторе, так само як і карти Проппа, є універсальним інструментом, тому їх можна використовувати як для роботи з учнями молодших класів, так і зі старшокласниками.

  • Вихователям та вчителям початкових класів

Навчіть учнів імпровізувати, вигадуючи простий сюжет казки, в якому зберігатиметься логічний зв’язок з попередніми подіями, що запропонували інші учасники гри.

  • Учителям української мови та літератури

Запропонуйте учням вигадати історію, у викладенні якої буде зберігатися певний стиль. Наприклад, кожен учасник має не лише вигадати логічне продовження сюжету, а й дотримуватись узгодженої стилізації мовлення (наприклад, казка у діловому чи художньому стилі). Або запропонуйте вигадати історію з чітким дотриманням певного жанру (притча, біографія, есе).

  • Учителям іноземної мови

Використовуйте картки для розвитку зв’язного мовлення, для закріплення нових слів та відпрацювання вживання сталих виразів.

 

Джерело.


Повернутись вверх