facebook

З 1 січня всі заклади освіти, які фінансувалися з районного рівня, переходять до територіальних громад

Підрозділи, що займатимуться управлінням освітою в громадах, обов’язково повинні бути юридичними особами.

 


Усі освітні заклади та установи, які фінансувалися з районного рівня, переходять до територіальних громад з 1 січня 2021 року. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

Це не залежить від бажання чи небажання районних рад, які передають заклади, і громад, які ці заклади мають прийняти, так передбачено законодавством. Мінрегіон спільно з Міністерством освіти і науки та обласними державними адміністраціями мають постійно і швидко надавати місцевим радам усю необхідну підтримку щодо цього питання, – зазначив заступник міністра розвитку громад та територій.

За його словами, Мінрегіон постійно на зв’язку з місцевим самоврядуванням і там знають про усі проблеми, з якими стикаються новостворені громади у процесі передачі майна і повноважень з районного рівня. При цьому є розуміння, що для розв’язання багатьох питань новостворені громади потребують допомоги. Мережа освітніх закладів, які фінансувалися з рівня району, найбільша з тих, яка має перейти в громади, тому роботи в органів самоврядування у цій сфері дуже багато і зробити її треба швидко:

Це наше спільне завдання і спільна відповідальність. Усі проблеми мають своє вирішення. І тут дуже важливим є питання комунікації з тими, хто цього потребує. Ми маємо пояснювати, розтлумачувати, давати буквально покрокові інструкції, щоб з початку наступного року не мали проблем з функціонування освітніх закладів та установ.

Чтайте також:  Українських школярів за кордоном хочуть поставити на облік: що це означає

Питання збереження колективів освітян, що працюють в закладах освіти, які переходять від районів до громад, стало основним акцентом заходу.

На думку Негоди, таку проблему ми маємо через те, що не усі школи набули статусу юридичних осіб, як цього вимагає закон про освіту:

Працівники багатьох закладів були оформлені через районні відділи освіти і вони не рахувалися юридично у складі того чи того закладу освіти. Втім, голови громад, які перебирають на себе ці заклади з району, не повинні ставили питання про звільнення цих працівників.

Таку позицію заступника Міністра розвитку громад та територій України підтримали й у Міністерстві освіти і науки.

Також під час наради обговорювалося й питання функціонування ліцеїв.

Понад 70% з усіх зареєстрованих ліцеїв розміщені та мають перейти у громади з кількістю мешканців менш як 50 осіб, що може викликати труднощі з їх перереєстрацією, – наголосив В’ячеслав Негода.

В Міносвіти зазначили, що про ці проблеми знають й зміни до законодавства ініціюватимуть. Водночас в Мінрегіоні підтримують цю ініціативу, але вважають, що часу на законодавчі зміни не залишилося, бо рішення громадам треба приймати вже зараз.

Тому запропонували Міносвіти спільно з експертами підготувати лист-роз’яснення, як діяти громадам, щоб ліцеї могли працювати і до законодавчих змін. Крім того, у Мінрегіоні наголосили на необхідності разом з фахівцями Міністерства освіти і науки допомогти новим громадам утворити підрозділи з управління освітою та надати чіткі рекомендації з цього питання.

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

Важливо, що з 1 січня 2021 року підрозділи, що займатимуться управлінням освітою в громадах, повинні бути юридичними особами.

Джерело.


Повернутись вверх