facebook

У дитини істерика: 5 способів врятувати ситуацію без підвищення голосу

У дитини істерика: 5 способів врятувати ситуацію без підвищення голосу

Крики не допомагають припинити істерику, а лишень погіршують її.

Дорослі повинні знати, як вгамувати дитину, не створюючи проблем ні їй, ні собі, ні оточуючим, інформує Ukr.Media.

Ви, напевно, неодноразово замислювалися, чому деякі діти стають некерованими і абсолютно не слухають батьків. У чому причина такої поведінки? Психологи стверджують, що до цього призводять різні фактори: перетворення дитини в «кумира» сім’ї, гіперопіка, неправильний приклад батьків, відсутність чітких «можна» і «не можна», перекладання виховних функцій на інших людей.

Незалежно від того, чим продиктована погана поведінка малюка, батьки повинні знати, як його заспокоїти, не створюючи проблем ні йому, ні собі, ні оточуючим.

Дайте дитині можливість обміркувати свою поведінку

Нехай малюк сам усвідомить, що завинив, і спробує загладити провину. Не потрібно відразу нападати на нього і придумувати найстрашніше покарання. Можливо, дитині потрібен час, щоб зрозуміти свої помилки і зробити правильні висновки. Головне, не перестаратися, щоб малюк не вирішив, ніби рідні спеціально його ігнорують. Як тільки він усвідомлює власну неправоту, його поведінка зміниться.

Обговоріть помилки дитини наодинці з нею

Як би сильно не хотілося строго відчитати і покарати дитину прямо цю хвилину, слід стриматися. Щоб заспокоїти малюка і розібратися в його поведінці, необхідно залишитися з ним наодинці, виключивши з виховного процесу сторонніх.

Чтайте також:  Діти повертаються в Україну: Винницький спростував міф про "кращу" закордонну освіту і назвав кількість вступників у 2024 році

Дитина не буде нервувати і вередувати ще більше, а заспокоїться. До того ж, вона засвоїть, що батьки завжди залишаються на її боці і захищають, що б не сталося.

Покажіть дитині свій авторитет

Пізнаючи навколишній світ, малюк постійно випробовує тата і маму «на міцність». Методом нехитрих маніпуляцій він швидко встановлює, хто в родині слабка ланка, управляти якою можна за допомогою примх, упертості, постійних істерик і криків.

Щоб запобігти подібним ситуаціям, доктор Комаровський радить дати зрозуміти коханому чаду, що зграя ніколи не піде за дитинчам — тобто показати свій авторитет, на який не впливають ні істерики, ні капризи. Потрібно зберігати непохитність і холоднокровність перед дитиною. У сім’ї є дорослі, і тільки вони диктують умови та приймають рішення.

Переконайтеся в тому, що дитина розуміє, що саме ви від неї хочете

Багатьом батькам слід навчитися ясно викладати свої думки, не вдаючись до складних речень. Не потрібно хитрувати з малюком, просто прямо скажіть, що саме він робить не так, і чому така поведінка неприпустима. Повірте, ваші обурені крики не виправлять ситуацію, а лише погіршать її.

Будьте послідовні і не змінюйте правила

Деякі мами і тати люблять озвучувати своїм неслухняним дітям загрози, які ніколи не будуть виконані. Наприклад, якщо ви сказали малюкові, що залишите його без десерту за погану поведінку в супермаркеті, то обов’язково виконайте свою обіцянку.

Чтайте також:  25-річний вчитель із Києва озвучив несподівану причину, чому молоді педагоги не йдуть працювати в школу

Нехай малюк усвідомлює, що кожен його поганий вчинок матиме наслідки. Таким чином, він почне контролювати власну поведінку.

До того ж, це навчить малюка відповідальності і розважливості. Усвідомлення невідворотності покарання — найкращий стимул ніколи не порушувати встановлені батьками правила поведінки.

Усі ми прагнемо дати дітям тільки найкраще, зробити їх розумними, амбітними, успішними і розвиненими людьми. На жаль, ми часто забуваємо, що головне завдання батьків — зробити їх щасливими, а не слухняними. До деяких дитячих пустощів слід проявляти прихильність, адже малюки не можуть не пустувати.

Джерело.


Повернутись вверх