facebook

Які вчителі за кордоном: професійний стандарт вчителя в інших країнах

Які вчителі за кордоном: професійний стандарт вчителя в інших країнах
В Україні затвердили професійний стандарт вчителя. Він втілює сучасний підхід до визначення загальних компетентностей педагога. Але чи є вимоги до вчителів за кордоном?

Чимало розвинених країн і тих, які динамічно розвиваються, зараз перебувають на шляху стандартизації професійної освіти й діяльності різних категорій педагогів, повідомляє видання НУШ.

Зокрема, успіхи в розвитку цих країн найбільше залежать від якості підготовки педагогів та ефективності кадрової політики.
Дослідницький досвід команди розробників українського стандарту показав, що саме ті країни, в яких діють професійні стандарти вчителя, досягають переважно високих показників учнівської успішності,– сказала докторка педагогічних наук Наталія Авшенюк.
За її словами, не всі країни мають однаково розроблені документи під назвою “професійний стандарт вчителя”.

Загалом країни в питанні професійних якостей учителя умовно можна поділити на три групи:

  • Країни, в яких є професійні стандарти, – teacher professional standards. Сюди входять Австралія, Велика Британія, США, Нова Зеландія, Чехія.
  • Країни, в яких запроваджено аналогічні документи, які конкретизують вимоги до професійних компетентностей учителя – професійний профіль учителя, рамка професійних компетентностей тощо. Це – Південна Корея і Сінгапур.
  • Країни, в яких імплементовані стандарти професійної підготовки вчителя саме з акцентом на кваліфікаційні характеристики випускників педагогічної програми, вимоги до їх атестації і систематичної сертифікації. Це – Норвегія, Фінляндія і Японія.
Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

Під час роботи над українським професійним стандартом України більше до уваги брали наробки Австралії, Чехії і Великої Британії.

“В українському стандарті свідомо зробили поділ на особистісний і професійний вимір. Розвели особистісні характеристики вчителя (емоційно-етична компетентність) і професійні компетентності, які стосуються професійної діяльності”, – кажуть експерти.

Професійний стандарт вчителя в Австралії
Австралійський професійний стандарт визначає якість професії вчителя. Тобто це така собі рамка, яка окреслює знання, практику та професійну залученість у процесі розвитку професійної кар’єри вчителя.

Австралійський документ охоплює чотири рівні професійної кар’єри вчителя:

  • Кваліфікований вчитель (Graduate teachers) – вчитель-початківець, який успішно завершив навчання за акредитованою освітньою програмою базової підготовки вчителів;
  • Вчитель-професіонал (Profiсient teachers), який пройшов усі етапи реєстрації і засвідчив повну відповідність 7 стандартам “Австралійського професійного стандарту для вчителів”;
  • Висококваліфікований учитель (Highly Accomplished teachers) – визнаний як високоефективний, майстерний практик, що самостійно і незалежно працює й удосконалюється, а також підтримує колег у межах колаборативного професійного розвитку;
  • Вчитель-лідер / Провідний вчитель (Lead teachers) – вчитель, якого визнають як зразкового, і поважають колеги, батьки / опікуни та громада.

Професійний стандарт вчителя в Чехії
У професійних стандартах вчителя Чеської республіки зазначені різні цільові групи, для яких цей документ може бути корисним: вчителі, батьки, діти, громадськість.

Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

Чеський стандарт побудований на етапах кар’єри вчителя:

  • вчитель-початківець;
  • самостійний вчитель – фахівець, який вміє працювати і брати на себе відповідальність;
  • видатний вчитель – вчитель-новатор, педагогічний лідер у школі;
  • зразковий учитель – лідер шкільної системи – вчитель, професійна діяльність якого виходить за межі окремої школи. Він стає прикладом для регіонального осередку.

Учительський стандарт у Чехії побудований за 4-ма сферами: професійна етика; вчитель і його професійне “я” (самоідентифікація вчителя в освітньому середовищі); вчитель і його учні (взаємодія з учнями); вчитель та його оточення (взаємодія з іншими).

Професійний стандарт вчителя у Великій Британії
У Великій Британії для кожного етапу кар’єри вчителя розроблено окремий документ – професійний стандарт: від стандарту кваліфікованого вчителя для випускника університету до стандарту для директора школи.

Там працюючий вчитель може рухатися кар’єрними щаблями в межах свого професійного росту. А асистентом вчителя може працювати людина, яка поки навіть немає професійної кваліфікації, але прагне її отримати.

Джерело.


Повернутись вверх