facebook

Рівний доступ до освіти для хлопців і дівчат: Олена Зеленська про нову міжнародну ініціативу в Україні

Партнерство Біарріц – це про рівність, рівні права та можливості жінок і чоловіків.

Інформує Всеосвіта.

Кабінет Міністрів України затвердив план заходів в рамках міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» з утвердження гендерної рівності. Зокрема йдеться про забезпечення однакового доступу до освіти для хлопців та дівчат незалежно від вибору професії.

Партнерство Біарріц – це про рівність, рівні права та можливості жінок і чоловіків; про руйнування соціальних, економічних, ментальних та фізичних бар’єрів.
За ініціативи першої леді Олени Зеленської, 11 вересня 2020 року Україна отримала офіційний статус учасниці «Партнерства Біарріц» – міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей для всіх:
Таке Партнерство не має бути чимось абстрактним, воно повинне реалізуватись не на папері, а мати чіткий план і втілюватись у конкретних проєктах. Наразі ми маємо дорожню карту, і я сподіваюся на активну та плідну співпрацю профільних міністерств, – зазначила Олена Зеленська на своїй сторінці у фейсбуці.
Також перша леді підкреслила, що проводиться активна робота над тим, аби у наступному році:

  • Зменшити розрив у оплаті праці жінок і чоловіків.
  • Розвивати безбар’єрний публічний простір.
  • Досягнути однакових можливостей для матері та батька щодо декрету.
  • Протидіяти домашньому та гендерно зумовленому насильству.
  • Забезпечити однаковий доступ до освіти незалежно від вибору професії для хлопців та дівчат.
Чтайте також:  70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

Олена Зеленська наголосила, що для того, аби Партнерство в жодному разі не існувало просто на папері, а дійсно жило та розвивалося в реальних проєктах, потрібно зосередитися на його виконанні.
Завдяки ініціативі першої леді ми зараз робимо потужні кроки для подолання нерівності у можливостях жінок та чоловіків. Відтепер ми маємо чіткий план як позбутись стереотипів щодо розриву у рівні заробітної плати, права на батьківську відпустку по догляду за дитиною, здобуття освіти за принципом «жіноча» або «чоловіча» професія, «доступну інфраструктуру» для людей з особливими потребами чи «сміття з хати не винось» щодо домашнього насильства, – наголосила віцепрем’єрка Ольга Стефанишина.
Також вона додала, що Україна уже є невід’ємною учасницею загальноєвропейського цивілізаційного процесу, де проводиться масштабна робота в напрямку боротьби з нерівністю. Крім того, держава сьогодні робить усе, щоб українці мали рівні права та можливості, а вирішувати чи користуватися ними чи ні, – це вже право кожного особисто.

Нагадаємо, раніше «Всеосвіта» писала про те, як гендерна рівність проявляється в освіті та що з цим робити.

Джерело.


Повернутись вверх