facebook

Три цікаві командні гри для‌ ‌уроків‌ ‌математики

Дітям сподобається!
Шукаєте ідеї, як урізноманітнити уроки математики? Ми дібрали три універсальні гри, які можна запропонувати на уроках як учням молодших класів, так і старшокласникам. Адже ігри і змагання люблять школярі будь-якого віку.
Інформує Всеосвіта.

  • Гра «Склади слово вірно»

Така гра відмінно підійде для проведення інтегрованих уроків, під час яких учні не лише проводять математичні обчислення, а й згадують відомості з інших навчальних дисциплін.

Принцип виконання: Об’єднайте учнів у декілька команд по 4-6 осіб у кожній. Попередньо підготуйте конверти із завданнями відповідно до кількості команд.

У конверті вкладені картки, на одній стороні кожної з яких позначене число, а на іншій буква. Запропонуйте кожній команді виконати декілька завдань та якнайшвидше скласти приховані слова.

Приклад інтегрованого уроку математики і природознавства:

Завдання 1: Із чисел у конверті оберіть ті, що кратні 9 та розташуйте їх у порядку збільшення. Переверніть картки зворотною стороною та прочитайте слово (відповідь ー Нептун).

Завдання 2: Розташуйте картки у порядку зменшення тих чисел з них, що кратні 2 та 3. Переверніть картки та прочитайте слово (відповідь ー Плутон).

Завдання 3: Розташуйте картки у порядку зростання всіх непарних чисел кратних 3. Переверніть картки та прочитайте слово (відповідь ー Сатурн).

Чтайте також:  Змішалися зуби, пальці та діти. Завдання з математики для 4 класу спантеличило українців

Завдання 4: Розташуйте в порядку зменшення усі числа, що кратні 3 і 5. Переверніть картки та прочитайте слово (відповідь ー Юпітер).

Завдання 5: Запитайте унів, за яким принципом об’єднуються усі розгадані слова. Запропонуйте розташувати планети Сонячної системи у порядку віддалення від Сонця та згадати, що їм відомо про ці небесні тіла.

Приклад оцінювання:

  • команд, яка перша складає будь-яке слово правильно, отримує 5 балів;
  • команд, яка другою склала слово із завдань, ー 4 бали;
  • команд, яка третьою надала відповідь на будь-яке завдання, отримує 3 бали;
  • вказання правильної послідовності планет ー 2 бали;
  • кожен згаданий цікавий факт ー 1 бал.

Команда-переможець визначається за найбільшою сумою балів.

  • Гра «Розв’яжи та скомунікуй»

Об’єднайте учнів у 3 команди, наприклад, за рядами парт у класі. Попередньо підготуйте 3 комплекти карток з цифрами від 0 до 9 для кожної з команд. Роздайте учням картки, по одній для кожного учасника гри.

Принцип виконання:Учитель називає приклад, а учні мають швидко його обчислити та збагнути, в кого саме цифри, що утворюють відповідне число. Учні, яким було видано картки з відповідними цифрами, мають якнайшвидше добігти до дошки та утворити правильно число (першим стає той, чия цифра утворює десятки, а другим ー одиниці).

Учні, які першими правильно утворили біля дошки число, отримують бал для своєї команди, і гра продовжується. Ряд, який набрав найбільшу кількість балів, стає переможцем гри.

Чтайте також:  "У стовпчик швидше, але..." Вчителька математики розкрила китайський спосіб множення чисел і захопила мережу

Наприклад: Учитель називає приклад 20+31. Учні, в яких картки з цифрами 5 і 1, мають швидше за гравців команд-конкурентів добігти до дошки та стати у відповідній послідовності.

Гра не лише закріплює навички обчислення (додавання, віднімання, ділення, множення, обчислення кореня та інше), а й розвиває уважність і швидкість реакції.

  • Гра «Математичний пазл»

Це надзвичайно цікава гра, однак вона потребує детальної підготовки. Спочатку необхідно дібрати зображення, яке складатимуть діти. Це може бути мультяшний герой, обрис робота, тварини та інше. Обраний шаблон необхідно розділити на прямокутники за допомогою графічного редактора або вручну.

На кожній стороні пазла має бути вказане число чи приклад. Записи на сусідніх пазлах із кожного боку мають бути тотожними одне одному (або приклад, або число). Розріжте шаблон на окремі частини.

Підготуйте кілька шаблонів відповідно до кількості команд.

Принцип виконання:Кожна команда отримує свій комплект і починає складати зображення з будь-якого фрагменту, розв’язуючи приклади на кожній стороні пазла.

Наприклад, на одній зі сторін написано приклад 20*3, відповідно, необхідно поєднати цей бік пазла з іншим, на якому позначено число 60. Сторона з прикладом має торкатися сторони з відповіддю.

Команда, яка розв’язала усі приклади правильно і найшвидше склала пазл, перемагає.

Чтайте також:  "У стовпчик швидше, але..." Вчителька математики розкрила китайський спосіб множення чисел і захопила мережу

Цю гру можна проводити з учнями різного віку. Теми можна обирати будь-які: множення, ділення, розв’язування рівнянь, обчислення тригонометричних функцій та інше.

Джерело.


Повернутись вверх