facebook

Щодо заміни вчителів у закладах загальної середньої освіти

Лист МОН від 06.11.2020 р. N 1/10-3943 “Щодо заміни вчителів у закладах загальної середньої освіти”

 

Відповідно до пункту 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. N 102 (далі – Інструкція), адміністрація закладу зобов’язана вжити заходів для заміни відсутнього працівника. У спільному листі Міністерства освіти і науки від 28.11.2008 р. N 1/9-770 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 27.11.2008 р. N 02-5/465 зазначено, що керівники закладів освіти, як правило, повинні організувати заміщення тимчасово відсутніх учителів учителями тієї ж спеціальності, забезпечивши оплату праці погодинно чи за тарифікацією залежно від термінів заміни.

При заміщенні тимчасово відсутніх у зв’язку з хворобою або з інших причин педагогічних працівників, яке тривало не більше двох місяців, відповідно до пункту 73 Інструкції провадиться погодинна оплата праці. Якщо ж заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогів провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного навчального навантаження в порядку, передбаченому пунктом 68 цієї Інструкції, тобто за тарифікацією у повному обсязі.

У разі, якщо немає можливості замінити вчителя іншим вчителем тієї ж спеціальності, як у наведеному у <…> зверненні випадку, оскільки хворіє вчитель початкових класів, то можлива заміна іншим педагогічним працівником (асистентом вчителя або вихователем групи подовженого дня). У цьому випадку оплата педагогічному працівнику, який проводить заміну, здійснюється за погодинною ставкою вчителя в залежності від кваліфікаційної категорії, яку має педагогічний працівник, або за тарифікацією, якщо заміна тривала понад два місяці.

Чтайте також:  Чому остання парта поводиться погано?

Звертаємо увагу, що відповідно до пункту 91 Інструкції керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому ж закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони по основній роботі отримують повний посадовий оклад (ставку); інші працівники – не більше 12 годин на тиждень (480 годин на рік), якщо вони по основній роботі отримують повний посадовий оклад (ставку).

Названим працівникам за норму годин, визначену у цьому пункті, оплата проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому, відповідно, для учителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією).

За години викладацької роботи чи занять з гуртками, виконані, як виняток, у зв’язку з виробничою необхідністю понад норму, зазначену в цьому пункті Інструкції, провадиться погодинна оплата за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік.

Щодо заміни вчителя у старших класах, який є класним керівником, вчителем тієї самої спеціальності, то у разі покладання на вчителя, який здійснює заміну уроків, ще й обов’язків класного керівника у цьому класі, такому вчителю має здійснюватися доплата за класне керівництво на період хвороби основного вчителя.

Усі умови оплати праці педагогічних працівників, у т. ч. і встановлення доплат, при заміщенні тимчасово відсутніх вчителів у закладі визначаються у наказі керівника закладу про таку заміну.

Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

Т. в. о. Міністра М. Кизим

Джерело.


Повернутись вверх