facebook

Як батькам організувати розвивальне середовище для дітей вдома: методичні рекомендації

Поради експертки, як організувати життєдіяльність дітей вдома під час карантину.

Карантин вплинув на людей по-різному: хтось знайшов час для сім’ї, улюбленого заняття, відкриття бізнесу, відпочинку чи навчання. Тобто адаптація до нових реалій відбулась у кожного по-своєму. Але життя поступово повертається у звичне русло: відкриваються кафе, парки, музеї, торгові центри. Звісно, що у цей непростий для всіх час потрібно зберігати спокій, продовжувати працювати й виховувати дітей.

Як вийти з карантину без стресу і створити комфортні умови для дитини? Як говорити з ними про коронавірус? Чим розважити вдома? Відповіді на ці запитання надала Ольга Рейпольська, к.п.н., доцентка, завідувачка лабораторії дошкільної освіти й виховання Інституту проблем виховання НАПН України.

Переконана, що на даному етапі перебігу карантинних заходів потрібно обрати саме адаптацію. Пропонуємо вашій увазі розв’язання цих питань на трьох рівнях: діти, батьки, ЗДО, – зазначила пані Ольга.

Говорячи про три шляхи розв’язання питань, спікерка зауважила, це стосується трьох категорій: дітей, батьків і ЗДО.

Поговорімо про дії батьків. Під час розмови з дітьми про коронавірус їм необхідно слідувати таким правилам:

  • бути відкритими та слухати;
  • бути чесними;
  • підтримувати.

Якщо батьки не знають відповідь на певне запитання, у цьому немає нічого поганого. Потрібно пояснити дітям, що в інтернеті поширюється багато фейків про хворобу і їм не потрібно вірити. Всю інформацію треба перевіряти на офіційних джерелах. Завершувати розмову потрібно завжди на позитивній ноті.

Під час розмови з дітьми, дорослі є для неї взірцем, і, насамперед, батькам треба звертати увагу на своє ставлення до карантину. Батьківська підтримка має транслювати спокій і впевненість. Звертаємо увагу на емоційний стан, – порадила пані Ольга.

Важливо “переглядати” з малечею події дня: пригадувати, що її розвеселило чи що запам’яталось найбільше. І не забувати хвалити їх за будь-які маленькі й великі досягнення. Попри те, що зараз триває послаблення карантину, батьки лишаються з дітьми вдома й продовжують працювати. Окрім роботи, варто подумати про дозвілля дітей.

Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

Ольга Рейпольська запропонувала наступні ідеї, які можна реалізувати в домашніх умовах:

Розвиваємо й розважаємось: співаємо, танцюємо, ліпимо, малюємо й цікавимось інтересами дитини. Якщо у сім’ї не одна дитина, а більше, потрібно приділяти час кожному окремо.

Не потрібно й забувати про позитивний підхід. Важливо лишатися в доброму гуморі. У звичайній ситуації дорослі могли дозволити гримнути на дитину, але в теперішніх умовах потрібно пояснити очікування від дитини, вживати позитивні слова, наприклад, замість фрази: “Прибери цей хаос” сказати так: “Прибери свій одяг, будь ласка”.

Спікерка розповіла, що батьки повинні навчитись помічати ранні прояви негативної поведінки дитини й спрямовувати її у щось позитивне:

Ми маємо бути реалістами. Коли висуваємо певні вимоги перед дитиною, маємо добре подумати, чи зможе вона це виконати. Погана поведінка у дітей – це нормально.

Якщо дорослим хочеться підвищити голос, краще завмріть на кілька секунд або порахуйте до п’яти. Намагайтеся помічати ранні негативні прояви поведінки дитини і спрямовувати на щось позитивне, відволікти на певну діяльність.

Підліткам можна давати різноманітні завдання, які їм під силу виконати:

Батькам не варто гнатися за супердосягненнями й змушувати дітей виконувати нереальний план або те, що ускладнює її життя.

Ольга Рейпольська звернулась увагу на двох речах: самопочуття й організація розвивального середовища для дітей.

Чтайте також:  Безгін: Набагато дешевше зробити дорогу і придбати автобус, ніж утримувати будівлю, в якій вчиться 10 дітей

 Для саморегуляції батькам необхідно пам’ятати наступне:

  1. Щоби допомогти дітям, ми маємо потурбуватися спершу про себе.
  2. Спілкуватися на теми, які хвилюють дітей.
  3. Допомагати дітям розуміти, чому важливий карантин і усі заходи, які він включає – та втілювати їх.
  4. Бути прикладом для дітей.
  5. Розповідайте дітям казки та історії, разом читайте, дивіться та обговорюйте гарні мультфільми, фільми.
  6. Допомагати дітям в організації часу та плануванні дня.
  7. Наповнюйте разом дні ресурсними активностями.
  8. Пам’ятайте про дисципліну.
  9. Бути підтримкою дітям у щоденних завданнях.
  10. Залучати дітей до турботи про інших.

Організація батьками розвивального середовища для дітей:

І знову важливо дотримуватись розпорядку дня: чищення зубів, зарядка, прогулянка (якщо це можливо), денний сон та інші звичні для дитини ритуали повинні бути щодня. Дуже важливими є спільні прийоми їжі. Графік потрібен, щоб дитина мала певні межі, в яких вона буде більш організованою.

Зберегти звичний режим дня. Розпорядок дня – це те, що дає почуття безпеки дитині. Тобто лягати спати і прокидатись у той самий час, снідати, обідати й так далі.

Планувати всі активності дітей варто з урахуванням інтересів дитини, бо для кожного віку вони свої. Час, який зараз батьки проводять із малечею, можна використовувати для спільних приготувань їжі, занять йогою чи танцями, наведення порядку вдома.

Чтайте також:  "Спочатку дітей вчать за планшетами, а потім дивуються, що вони не можуть переказати кілька абзаців": психолог пояснив шкоду ґаджетів...

Вдома можна грати у такі рухливі ігри, як “гаряча лава”, шаради, влаштувати дискотеку, змагання, грати з ліхтариком чи в “Мисливця за кольорами”, зробити музичні інструменти.

Використовуйте все, що є під рукою: тісто, макаронні вироби, розмальовки. Складайте разом пазли чи будуйте щось із кубиків, коробок.

Якщо ж батьки бажають віддати дітей до дитсадочків, варто пам’ятати про їхню роботу в умовах карантину:

  • використовувати багаторазові рушники;
  • м’які іграшки та килими з довгим ворсом;
  • перебувати в приміщенні у вуличному взутті;
  • проводити заходи за участю дітей більше ніж з однієї групи;
  • проводити батьківські збори, крім тих, що проводять дистанційно.

Пам’ятаймо, що діти потребують дорослої підтримки. Це допоможе згуртуватися, бути ближчими один до одного і ставати сильнішими у випробуваннях.


Якщо ви бажаєте дізнатись більше про особливості організації життєдіяльності дітей вдома, рекомендуємо переглянути вебінар Ольги Рейпольської.

Джерело.


Повернутись вверх