facebook

Де викладачу англійської мови підвищити кваліфікацію

Учитель отримав право самостійно обирати, де підвищувати кваліфікацію.

 

З’явилося багато пропозицій: очні та дистанційні курси, платформи, іспити, вебінари, конференції, тренінги. Як обрати серед безлічі пропозицій та не прогадати? На що звернути увагу при виборі закладу та форми навчання?

Яким критеріям має відповідати заклад?

Для того щоб результати підвищення кваліфікації були зараховані, викладачу варто наперед звернути увагу на те:

  • чи має заклад, де буде проходити підвищення кваліфікації, відповідну ліцензію, гриф або свідоцтво МОН України. Це означає, що Міністерством схвалено таку програму підвищення кваліфікації, зокрема її зміст, обсяг, вимоги до результатів навчання, а також порядок вивчення;
  • чи проводить заклад оцінювання досягнутих результатів. Це впливає на рівень довіри до результатів, які фіксуються у документі про підвищення кваліфікації;
  • чи заклад видає документ про підвищення кваліфікації, що має містити, зокрема, опис досягнутих вчителем результатів навчання. Це може бути сертифікат чи свідоцтво установленого зразка, у якому зазначається форма, вид, тема (напрям, найменування) підвищення кваліфікації та її обсяг в годинах та/або кредитах ЄКТС, опис досягнутих результатів навчання, дату видачі та обліковий запис документа про підвищення кваліфікації.

Як одночасно отримати свідоцтво державного та міжнародного зразка?

Нещодавно завдяки зусиллям Освітнього центру «Грейд» українські вчителі, які навчають англійської у початковій та середній школі, отримали можливість пройти курс підвищення кваліфікації та одночасно підготуватися до міжнародного іспиту для викладачів англійської мови Cambridge TKT. Це означає, що вперше підготовка педагогів відбувається за міжнародними стандартами, а також акцентує увагу на комунікативному підході до вивчення іноземних мов. Пройти програму підвищення кваліфікації «Grade Teacher» може вчитель англійської мови з будь-яким досвідом роботи та з будь-якою кваліфікаційною категорією.
Програма складається із п’яти модулів, кожен з яких триває та відповідає встановленому обсягу освітньо-професійної підготовки у годинах або кредитах ЄКТС – 30 годин. Під час навчання викладачі здобувають не лише практичні уміння з викладання англійської для різних вікових груп учнів (молодша, середня та старша школа), а й оволодіють прийомами управління класом, покращать навички планування уроків за комунікативною методикою, отримують знання про використання наочних та технічних засобів навчання.

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

Важливо, що окремий модуль програми присвячений інтегрованому навчанню – CLIL, пріоритетному напрямку в концепції НУШ та програми «Вчитель XXI століття».

Кожен навчальний модуль базується на теорії, пов’язаній із психолого-педагогічними та методичними аспектами викладання англійської за комунікативним, проектно-діяльнісним підходом, та поєднується із практичними прикладами та завданнями, які вчителі зможуть застосувати на практиці під час уроків в школі:

Модуль 1. Language and background to language learning and teaching;
Модуль 2. Lesson planning and use of resources for language teaching;
Модуль 3. Managing the teaching and the learning process;
Модуль 4. Content and Language Integrated Learning;
Модуль 5. Teaching Young Learners.
Наприкінці кожного модуля вчитель проходить тестування з метою перевірки засвоєння матеріалу з модуля. Після закінчення навчання, якщо вчитель успішно виконує всі завдання модуля, він отримує бали та сертифікат. Сертифікат видається за умови успішного виконання всіх практичних та домашніх завдань.

Найголовніше, що зміст програми також відповідає системі підготовки до складання іспиту з міжнародної кваліфікації для вчителів від Cambridge Assessment English — Teaching Knowledge Test. Що це значить? Викладач, який проходить будь-який із модулів програми «Grade Teacher», одночасно готується і має право після закінчення навчання складати іспит ТКТ. Тому фактично тестування наприкінці кожного модуля – це пробний іспит ТКТ.

Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

Навчання за програмою проводиться англійською мовою та має різні форми: очну, змішану та онлайн. Викладачі мають змогу самостійно обирати модулі потрібного спрямування та порядок, у якому їх проходити. Якщо вчитель успішно завершує проходження всіх навчальних модулів програми «Grade Teacher», то отримує свідоцтво про підвищення кваліфікації.

Тож тепер перед вчителями відкривається ще більше можливостей. А період відпусток та відпочинку може стати періодом професійного розвитку та нових можливостей.

Джерело.


Повернутись вверх