facebook

Доступ до інтернету, кейтеринг у їдальнях та оновлені санвузли: зареєстровано новий санрегламент у школах

Регламент уже зареєстрований у Міністерстві юстиції, а правила наберуть чинності з 1 січня 2021 року.

Інформує Всеосвіта.

Міністерство охорони здоров’я оновило санітарний регламент у школах. Згідно з нововведеннями, у закладах освіти з 1 січня дозволять користуватись інтернетом та оновлять комп’ютерне обладнання, меблі й санітарні вузли.

Про це сьогодні, 10 грудня, під час брифінгу повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Також він зазначив, що новий регламент уже зареєстрований у Міністерстві юстиції, а правила наберуть чинності з 1 січня 2021 року.

Технічне оновлення закладів освіти.

  • Дозвіл на використання дротового або бездротового підключення до інтернету. Бездротове підключення повинно знаходитись на висоті не менше ніж 2 метри від підлоги та вимикатись у позанавчальний час.
  • Якщо у школі використовують персональні комп’ютери, екран повинен бути не менше ніж 15 дюймів. Якщо ж ноутбуки, то бажано використовувати 14-дюймові екрани, проте комп’ютерна миша та клавіатура повинні бути окремо.

Зміна облаштувань класних кімнат та інших приміщень школи.

  • У кожному закладі освіти повинні бути 2-3 розміри відповідно промаркованих меблів.
  • Для профілактики порушення постави, зору та слуху щонайменше два рази на рік учнів повинні пересаджувати на різні ряди.
  • Тих учнів, які часто хворіють, рекомендують саджати у третьому ряду від вікна, ближче до внутрішньої стіни класу.
  • Кожен заклад освіти повинен бути забезпечений оснащеним теплим внутрішнім санвузлом.
Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

Наразі кожна 10-та школа в Україні не має туалету всередині закладу. В результаті це призводить до того, що у 21 столітті ми наражаємо дітей на можливість виникнення урологічних і сечостатевих проблем зі здоров’ям, – сказав головний санітар країни.
Також Віктор Ляшко наголосив, що власники закладів освіти та органи місцевого самоврядування повинні обов’язково виконати ці зміни до документа й облаштувати в усіх школах внутрішні вбиральні.

Він вважає, що школярів, які проживають на відстані понад 2 кілометри від школи, повинні забезпечити транспортом. Втім, хто саме повинен це організовувати, не уточнили.

Нові правила харчування у шкільних їдальнях.

  • МОЗ дозволило організовувати в закладах освіти кейтеринг, який обов’язково повинен відповідати всім принципам і вимогам безпеки та якості харчових продуктів.
  • План харчування школярів має враховувати тенденції здорового харчування на засадах ВООЗ, тому МОЗ пропонує запровадити у закладах освіти страви зі зменшеним вмістом солі, цукру та жирів.
  • У школі заборонять продавати снеки, чипси, сухарики, м’ясні та рибні продукти промислового виробництва, різні солодощі та цукерки.

Уперше на нормативно-правовому рівні МОЗ урегулювало питання організації харчування дітей з особливими потребами.
За наявності довідки від сімейного лікаря або педіатра про те, що учень має дієтичні потреби, керівник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування для цієї дитини, – зазначив Віктор Ляшко.
Крім того, в регламенті МОЗ зазначили, що працівники шкіл і харчоблоку повинні проходити профілактичні медичні огляди, інакше до роботи їх не допускатимуть.

Чтайте також:  "Проводьте час якісно". Три приклади з життя, які спростовують популярний метод виховання дітей

Нагадаємо, раніше Олена Зеленська розповіла, що незабаром в закладах освіти діятимуть нові сучасні стандарти у харчуванні дітей та підлітків.

Джерело.


Повернутись вверх