facebook

Сучасні діти не люблять читати: як зарадити проблемі

Сучасні діти не люблять читати: як зарадити проблемі

Сучасні діти віддають перевагу гаджетам, а не книгам. Більшість з них зазначає, що читати нудно.

Так, за результатами опитування серед школярів, ініційованого Українським інститутом книги виявилось, що лише 40% дітей читають із задоволенням або через необхідність. 17% респондентів зізналися, що читають лише тоді, коли їх примушують, не отримуючи при цьому задоволення. Дослідження показало, що гаджет є головним конкурентом книги. В разі його відсутності діти читають частіше.

Експерти радять не змушувати дітей читати. Для того, щоб мотивувати дитину до читання, в першу чергу слід поцікавитись її думкою щодо тематики книги, запропонувати разом її обрати. Сьогодні багато сучасних видавців додають цікавинки до літератури, щоб розважити читачів. Наприклад, прив’язують книгу до гаджету за допомогою мобільного додатку.

Експерти надають дієві поради, як мотивувати дитину до читання.

1. Власний приклад. Коли дитина бачить батьків перед телевізором, або з гаджетом, вона навряд чи полюбить читати книги.

2. Пояснити дитині, чому так важливо читати, оскільки читання є основним інструментом для розвитку уяви та критичного мислення.

3. Спільне читання. В сім’ї можна створити власну традицію, кожного вечора разом читати цікаву книжку в залежності від віку дитини. Це не лише мотивує дитину до читання, а й сприяє зміцненню зв’язку між нею та батьками.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

4. Враховувати вподобання дитини щодо вибраної тематики книги. Читання повинно викликати лише позитивні емоції. Якщо дитини самостійно обрала книгу, не слід її сварити, а навпаки, заохочувати.

5. Пропонувати для читання кращі книги з дитячої літератури в залежності від віку дитини, вподобань та емоційного стану. Коли у дитини є певні страхи або проблеми, зарадити можна не лише порадою, а гарною книгою, яка допоможе їй самій розібратися в ситуації.

6. Обговорювати прочитане з метою визначення, наскільки сподобалася книга, чи була вона цікавою та пізнавальною.

7. Після прочитання книги запропонувати переглянути фільм, знятий за її сюжетом, після, обговорити відмінності.

8. Дарувати книгу на свята.

9. Створити в кімнаті затишний куточок читача з гарним освітленням, зручним кріслом та м’якими подушками.

Читання є необхідним інструментом для розвитку особистості. Мудрі батьки з раннього дитинства прищеплюють дітям любов до читання, таким чином дбаючи про їхнє майбутнє.

Джерело.


Повернутись вверх