facebook

Чи потрібна педагогічна інтернатура в школах?

Чи потрібна педагогічна інтернатура в школах?
Міносвіти підготувало проєкт Положення про педагогічну інтернатуру. У документі визначено механізм супроводу вчителів, яких уперше призначено на відповідну посаду.
Як зазначено в проєкті, основним завданням педінтернатури буде створення системи професійно-педагогічної адаптації молодого фахівця до умов діяльності, зокрема виконання навчальної, виховної, методичної й організаційної роботи.
Строк інтернатури становитиме один рік. Упродовж цього періоду інтерна супроводжуватиме педагог-наставник, який матиме доплату за таку додаткову роботу.
Основними заходами педінтернатури є проведення індивідуальних консультацій та бесід педагога-наставника з інтерном, допомога у підборі відповідної літератури, підготовці занять, розробленні дидактичних матеріалів тощо. Інтерн та його наставник мають здійснювати взаємовідвідування навчальних занять та відвідувати уроки інших досвідчених учителів.
Ця новина викликала неоднозначну реакцію з-поміж читачів.
У коментарях на сайті та під відповідним дописом у фейсбуці висловлено думку, що такий задум є позитивним, але може перетворитися на профанацію. «Буде так, як із покупними сертифікатами.Стане ще одним дрібним бізнесом і все… І зайвою писаниною директору»,– наголошує один з коментаторів.
Окрім того, зазначають наші читачі, молодий учитель може бути більш компетентним, аніж наставник. Чи не вплине таке наставництво негативно?
Окремі колеги наголошують, що нічого нового в запропонованому механізмі немає: «і зараз у кожному навчальному закладі створена Школа молодого педагога або Школа професійної адаптації початкового спеціаліста. І плани роботи є, і вчителі-наставники призначені, і семінари для молодих педагогів організовуємо, і… тут можна продовжувати багато. Чи вам так слово “інтернатура” сподобалося?».
Натомість, на думку коментаторів, варто приділяти більше уваги підготовці вчителів у педагогічних вишах, «дати більше практики в школах для майбутніх педагогів, починаючи з кінця другого курсу».
Нагадаємо, що термін «інтернатура» досі вживали переважно стосовно медичної галузі, де він означає одну з форм стажування, спеціалізації, удосконалення лікарів-випускників у великих клініках, лікарнях.

Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

Джерело.


Повернутись вверх