facebook

У книзі для підлітків від «Абабагаламаги» вказано, що причиною гомосексуальності є проблеми з батьками

Іван Малкович, директор “Абабагаламаги”, запевнив, що друк нового накладу відкладено до повної перевірки.

В українському видавництві «Абабагаламага» вийшла друком книга «Підліткам про головне», в якій авторки – «фахівчині у галузі сексопатології, дерматовенерології та фізіології» – допомагають дівчатам та хлопцям у підлітковому віці знайти відповіді на запитання, пов’язані із дорослішанням. У розділі, де йдеться про гомосексуальність, головними чинниками іншої орієнтації названо «неправильно зорієнтоване сімейне виховання», «проблеми у спілкуванні з батьками», «комплексами, страхами» тощо.

На такий ракурс подання інформації звернув увагу український видавець і книжковий дизайнер Ілля Стронґовський. На своїй сторінці у фейсбуці він виклав фотографію сторінок з книжки та прокоментував ситуацію:
Про те, що гомосексуалізм називали «мовчазною вадою», «педерастією» і «содомією», підліткам, на думку авторок, знати треба, а що це нічим таким не є – вже ні.
Виникнення пристрасті до своєї статі може бути викликане різними чинниками: неправильно зорієнтованим сімейним вихованням, проблемами у спілкуванні з батьками, власними комплексами, страхами, опосередкованим або ж прямим впливом мас-медіа, – йдеться у книзі.

Розділ завершується реченням про те, що «сучасна наука також припускає можливість існування біологічних передумов виникнення такого потягу».

На ситуацію, що розгорнулася навколо видання, відреагував Іван Малкович – директор «Абабагаламага». На офіційній сторінці видавництва у телеграм-каналі він зазначив:
Я звик дослухатися до зауважень, бо часто це запорука руху вперед. І хоч критика щодо цього видання місцями доволі специфічна, однак така книжка має бути настільки бездоганна, щоб навіть вирвані з контексту фрази не викликали двозначних трактувань.
Малкович наголосив, що справді гостро не сприймає будь-якої гомофобної упередженості, як, зрештою, і автори книжки.
Єдина втіха, що критика з’явилася тоді, коли закінчився початковий наклад і ми саме збиралися замовляти більший тираж. Тепер друк нового накладу відкладено. Зберемо авторів, молодих психологів, будемо вчитуватися, радитися, щось виправляти, удосконалювати, або врешті-решт обмежимося лише тим початковим виданням. Дякуємо всім за пильну «ядучість», але не забувайте застосовувати її й до себе, – написав директор «Абабагаламага». 
Крім того, на змістове наповнення книжки звернула увагу й Олена Шевченко, голова правозахисної організації «Інсайт». У коментарі порталу «Громадське» вона зізналася, що здивована викладеною інформацією:
Дуже дивно, що у 2020 році ми знову маємо наступати на ті самі граблі… Ми плануємо звернутися у видавництво і запитати напряму, чому там видали таку книгу.

Чтайте також:  "9 – 4 = 5. Для чого ускладнювати?" Безневинний жарт вчительки математики несподівано розлютив українців. Відео

Джерело.


Повернутись вверх