facebook

Шкарлет намагається звільнити з МОН “незручних” співробітників, – Ганна Новосад

Замість того, аби шукати гроші на освіту в умовах карантину, Шкарлет хоче звільнити працівників МОН, зазначає ексміністерка.

Нещодавно у ЗМІ з’явилась інформація про те, що пан Шкарлет отримав від Євросоюзу офіційне попередження про небезпеку змін у міністерстві, що руйнують проведені раніше реформи. Так, Міністерство освіти і науки представило проєкт рішення про зміну структури самого міністерства, який передбачав реорганізацію (ліквідацію) усіх директоратів, утворених кілька років тому в рамках реформи держслужби – її фінансування забезпечував Євросоюз.

На думку ексміністерки освіти Ганни Новосад, у такий спосіб Сергій Шкарлет намагається позбутися “незручних та невигідних” співробітників МОН, які заважають йому зробити відкати багатьох важливих реформ.
Замість того, аби шукати гроші на освіту в умовах карантину, впроваджувати НУШ чи розвивати автономію університетів, т.в.о. міністра щосили намагався позвільняти половину МОН, – пише на своїй сторінці у фейсбук Ганна Новосад.
Ексміністерка освіти і науки вважає, пан Шкарлет хоче звільнити 50% фахівців, які були набрані на роботу в рамках реформи держслужби. Мовляв, таке рішення ухвалене виключно в цілях економії.

Насправді ж очільнику МОН, як зазначає Ганна Новосад, кортить позбутись тих професійних людей, які можуть і кажуть “ні” його намірам:

  • скасувати ЗНО після коледжів;
  • змусити дітей йти до 1 класу у 5 років і скасувати 12-річну шкільну освіту;
  • збільшити вагу свідоцтва про повну загальну середню освіту і зменшити роль ЗНО під час вступу до вишів;
  • відкотити назад реформу фінансування вищої освіти й повернути ручне управління у сфері фінансування.
Чтайте також:  70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

Тому що зараз потрібні не фахівці для потрібних реформ, а виконавці для оформлення відкату назад, – пояснила Ганна Новосад.
17 листопада МОН зареєструвало наказ про зміну штатного розпису, проте змісту самого акту поки немає.

Причиною такого кроку Ганна Новосад вбачає у нещодавно ухваленому законі №3651-д, який не дозволятиме тимчасовим виконувачам обов’язки міністра, зокрема, здійснювати реорганізацію галузі або цілого міністерства, ліквідовувати або продавати майно чи підприємств, призначати чи звільняти керівників таких підприємств.
МОН підготував навіть не наказ, це просто номер в базі. Це називається “забити номер”, щоб потім заднім числом додати необхідний нормативно-правовий акт. Який буде додаток кінцевий до цього номеру в базі – я не знаю. Ніхто не знає. Але судячи з того, які штатні розписи надсилав МОН у Мінфін, він буде саме таким, яким його хоче бачити Шкарлет, – розповіла у коментарі НУШ ексміністерка.
За словами Ганни Новосад, з міністерства через політику Шкарлета уже звільнилось чимало спеціалістів. Наприклад, з директорату шкільної освіти, який займається освітньою реформою, з 13 співробітників покинули посаду 5 осіб.

Джерело.


Повернутись вверх