facebook

Зменшення шкільного віку дитини повинно обговорюватися після завершення пілотування НУШ, – експерт

Є відчутна різниця, коли одна дитина пішла до школи у шість, а інша – у сім, зазначив Микола Скиба.

У Міністерстві освіти і науки України розглядають всі “за” і “проти” стосовно початку освіти у школах з 5 років. Але зменшення шкільного віку дитини може обговорюватися після того, як концепція НУШ пройде повний цикл пілотування, зазначив в інтерв’ю “Слово і діло” Микола Скиба, експерт з питань освіти:
Поспішати із цим точно не варто. До того ж є відчутна різниця між тим, коли одна дитина пішла до шкои у шість років, а інша – у сім. Якщо ми говоримо про п’ять – такі ініціативи, звісно, можуть бути, але треба виконати низку умов. Така практика, до речі, є в Британії. Але це не є навчання, як воно існує у розумінні більшості педагогів та батьків. Це швидше підготовка до засвоєння нових знань, плавна адаптація. Тому, це окрема концепція.
Експерт зазначив, що висновки про те, з якого віку дитині краще почати відвідувати школу можна буде зробити після завершення тестування Нової української школи:
Наступного року завершиться пілотування четвертих класів і ми побачимо повний цикл. Але тут може виникнути кілька моментів. Можливо, варто продовжити навчання в початковій школі до п’ятого класу, щоб до середньої дитина потрапляла у більш свідомому віці.
За словами Миколи Скиби, для зменшення шкільного віку дитини повинні з’явитися умови, в яких вона збереже дослідницьку поведінку:
Для того, щоби порушувати такі питання, треба переконатися, що культура початкової школи нова й там не загубиться дослідницька поведінка дітей. Крім того буде приділятися увага потребам малечі.
Нагадаємо, що у своєму телеграм-каналі т.в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет зазначав, що у деяких країнах ЄС навчання в школі починається з 5 років, а завершується у 17. Однак, без згоди батьків й педпрацівників МОН не ухвалюватиме жодного рішення.

Чтайте також:  Коли освітяни зрозуміють, що примітивізм – це не професіоналізм?

Джерело.


Повернутись вверх