facebook

Гриневич: провідні країни навчають дітей у школі до 18 років

За словами екс-міністра, у провідних освітніх системах світу навчання триває до 18-ти років

У Європі та багатьох провідних освітніх системах світу діти навчаються у школах до 18-ти, а деколи й до 19-ти років.

Про це у коментарі сайту Нова українська школа сказала екс-міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

За її словами, у 18 років людина є більш підготовленою до наступного вибору.

«Чому нам потрібен 12-й рік? Це вже розмова про старшу профільну школу і про те, коли молода людина є достатньо зрілою, щоби робити вибір своєї освітньої і професійної кар’єри. Сьогодні 11-річка залишилася на території Європи в Росії, Білорусі й Україні. А на території пострадянського простору – ще в Азербайджані. У Європі й багатьох провідних освітніх системах світу – в країнах, які мають, відповідно, кращий рівень якості підготовки людського капіталу, – навчаються в школі до 18-ти, а деколи й до 19-ти років. Тому що у 18 років людина є більш підготовленою і зрілою до наступного вибору і самостійності», – зазначила Гриневич.

Також вона підкреслила, що дванадцятий рік навчання необхідний для того, щоб зробити старшу школу трирічною.

Гриневич висловила переконання, що трирічна старша профільна школа надасть учням змогу після здобуття базової середньої освіти отримати можливість здобувати середню освіту разом із професією і після того одразу виходити на ринок праці, або поглиблено вивчати якісь предмети й вступати до закладу вищої освіти.

Чтайте також:  Покарання за шкільні прогули в Європі до 1 258 400 грн. Досвід 10-ти країн

«Ми маємо зараз давати дітям більше, ніж просто трансляцію знань. Роль школи змінюється, і результати, яких ми очікуємо, – більш амбітні. Багато людей вважають, що це буде така сама школа, як зараз, – з 24-ма предметами і просто заучуванням певної суми знань, які не завжди потім знадобляться людині в житті. Звісно, така 12-річна школа нам точно не потрібна», – сказала Лілія Гриневич.

Вона також зауважила, що насправді йдеться про трирічну старшу профільну школу, в якій основний спектр предметів завершуватиметься наприкінці 10 класу, а 11 і 12 класи будуть присвячені профілізації, коли учень поглиблено навчається за певним профілем або вже здобуває професію і може одразу після цього виходити на ринок праці.

«Тому трирічна старша профільна школа є іншою, ніж те, що зараз відбувається в 11 класі», – зазначила екс-міністр освіти і науки.

Джерело.


Повернутись вверх