facebook

“За” і “проти” 12-річки: у Міносвіти розглядають можливість розпочинати навчання з 5 років

У МОН обговорюють нові терміни навчання.

Дискусія, про яку писали безліч освітян і яка вже не перший рік триває в освітній  спільноті – з приводу термінів початку та завершення шкільного навчання – у жодному разі не передбачає повернення десятирічки. Про це на своєму телеграм-каналі написав т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет:
Для мене є абсолютно зрозумілим, чому саме 12-річна система. Адже це загальноєвропейська тенденція. Наприклад, у Німеччині, в деяких федеральних землях, дитина не зможе вступити до магістратури, якщо в неї немає 15,5 років навчання: 12 років школи і 3,5 роки бакалаврату.

Сергій Шкарлет змушений періодично спростовувати різноманітні інформаційні “вкиди” про зміну тривалості загальної середньої освіти. Водночас вже вкотре переконується в необхідності більш активної комунікації із суспільством стосовно цього питання:
Передусім ми повинні вести діалог із батьками, які, на відміну від освітян, мають більше запитань, ніж відповідей про 12-річну школу, – наголосив пан Шкарлет.
Заступник міністра, спілкуючись з батьками школярів, неодноразово чув обурення щодо того, що діти будуть закінчувати школу у 18-19 років. Окрім цього є й інші, не менш вагомі аргументи щодо користі дванадцятирічки.
Це питання було й залишається відкритим для фахової дискусії. Ми маємо напрацювати необхідні рішення, щоб 12-річна шкільна освіта діяла, стала зручною й ефективною для дітей, педагогів та батьків, – підкреслив Шкарлет.
Також він наголосив, що у деяких країнах ЄС навчання розпочинають із 5 років і закінчують у 17. Така пропозиція звучала і на сьогоднішній нараді в МОН із керівниками облуправлінь:
Це варто обдумати, враховуючи стандарти Нової української школи та обговорити на педрадах, в інститутах підвищення кваліфікації та з батьками. Адже МОН розглядає всі пропозиції “за” і “проти”.
Сергій Шкарлет додав, що дискусія є відкритою, і допоки не будуть напрацьовані оптимальні варіанти, МОН не ухвалюватиме жодних рішень.

Чтайте також:  "Траву не виривають руками, якщо є газонокосарка". Освітянин спростував міф про таблицю множення на прикладі продавчині з ринку

Джерело.


Повернутись вверх