facebook

МОН розпочало дискусію про терміни шкільного навчання

Дискусія, яка триває в освітній спільноті з приводу термінів початку та завершення шкільного навчання, у жодному разі не передбачає повернення десятирічки.

 

Про це у своєму Telegram написав в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет, коментуючи повідомлення деяких ЗМІ щодо відмови від моделі 12-річної шкільної освіти.

«Відмова від 12-річної шкільної освіти – це абсолютний фейк. Дискусія, яка не перший рік триває в освітній спільноті з приводу термінів початку та завершення шкільного навчання, у жодному разі не передбачає повернення десятирічки», – зазначає в.о. міністра освіти і науки.

Він наголосив, що 12-річна шкільна система є європейською тенденцією.

«Для мене є абсолютно зрозумілим, чому саме 12-річна система. Це загальноєвропейська тенденція. Наприклад, у Німеччині, в деяких федеральних землях, дитина не зможе вступити до магістратури, якщо в неї попередньо немає 15,5 років навчання: 12 років школи і 3,5 роки бакалаврату», – наголошує Шкарлет.

Окрім того, очільник МОН висловив переконання щодо необхідності більш активної комунікації із суспільством щодо цього питання.

«А передусім ми повинні вести діалог із батьками, які, на відміну від освітян, все ще мають більше запитань, ніж відповідей про 12-річну школу. Наприклад, перебуваючи у відрядженнях в регіонах та спілкуючись з батьками школярів, неодноразово чув обурення з приводу того, що діти будуть закінчувати школу у 18-19 років», – зазначає Сергій Шкарлет.

Чтайте також:  Чому випускники педагогічних вишів не йдуть працювати до школи?

Водночас він акцентував увагу на тому, що є інші, не менш вагомі аргументи на користь 12-річної школи.

«Тому це питання було й залишається відкритим для фахової дискусії. Ми маємо напрацювати необхідні рішення, щоб 12-річна шкільна освіта діяла, стала зручною та ефективною для дітей, педагогів, батьків. У деяких країнах ЄС навчання розпочинають із 5 років і закінчують у 17. Звучала така пропозиція і на сьогоднішній нараді в МОН із керівниками облуправлінь. Це варто обдумати, враховуючи стандарти Нової української школи, та обговорити на педрадах, в інститутах підвищення кваліфікації, з батьками. МОН розглядає всі пропозиції «за» і «проти», – повідомив в.о. міністра освіти і науки.

За його словами, дискусія є відкритою, і допоки не будуть напрацьовані оптимальні варіанти, жодних рішень Міністерство освіти і науки не ухвалюватиме.

Джерело.


Повернутись вверх