facebook

Прийом «Сенкан»: творче переосмислення сухого навчального матеріалу

Навчіть учнів резюмувати ключовий зміст теорем, формул чи правил за допомогою поезії.

Сенкан – це методичний прийом, який направлений на творче переосмислення навчального матеріалу шляхом створення малих віршованих форм.

Сенкан є одним з прийомів критичного мислення і водночас це вільна творчість, що передбачає створення лаконічних формулювань з теми вивчення, ґрунтуючись на основних принципах віршування. Така поетична форма складається з 5 неримованих рядків, написання кожного з яких підпорядковане чітким правилам.

Створення сенканів спонкує набуття учнями таких умінь:

 

  • Формує аналітичний підхід до сприйняття інформації: змушує мислити, порівнювати і робити висновки, а не просто відтворювати отримані відомості з теми.
  • Вчить синтезувати знання: створення таких віршів дозволяє більш глибоко вивчати зміст теми, виокремлюючи та об’єднуючи ключові ознаки предмету вивчення.
  • Розвиває усне і письмове мовлення: вчить лаконічно, чітко і осмислено формувати і висловлювати думку.

 

Цей методичний прийом сформувався в американській педагогічній системі ще на початку ХХ століття і з успіхом використовується багатьма педагогами і донині. Його засновницею вважається поетеса Аделаїда Крепс.

Який принцип створення сенкану

Ця поетична форма створюється за узгодженим принципом.

 

  • Перший рядок неримованого вірша – всього одне слово, його тема, що позначається іменником.
  • Другий – складається з двох слів-прикметників або прислівників, що розкривають зміст теми, описуючи її.
  • Третій рядок утворюється трьома дієсловами або дієприслівниками, що описують дію, яка має безпосереднє відношення до теми сенкану.
  • Четвертий рядок – фраза, за допомогою якої творець висловлює своє ставлення до теми, при цьому це може бути як речення, складене учнем, або ж використання прислів’я, крилатого виразу та інше.
  • П’ятий рядок – утворюється всього одним словом, яке є певним підсумком. Найчастіше це просто синонім до теми вірша.
Чтайте також:  Що відбувається з підвищенням зарплат вчителям: офіційна відповідь МОН

 

Приклад сенкану про Україну від вчителя початкових класів Трофименко С.В.

Україна
Рідна, незалежна
Розквітаєш, зростаєш, милуєш
Ти моя рідна земля.
Батьківщина.

Як використовувати сенкани на уроках

Сенкан – універсальний прийом, тому його доречно використовувати на уроках з вивчення будь-якої навчальної дисципліни, до будь-якої теми. Із його допомогою можна спонукати школярів до кращого розуміння та переосмислення навчального матеріалу. До того ж, складати такі неримовані вірші досить просто, тому цей прийом буде ефективним як для навчання школярів молодшого віку, так і старшокласників.

Перш ніж приступати до роботи з прийомом, необхідно пояснити школярам, що сенкан – це прагнення в лаконічній формі вмістити свої знання, думки, почуття, емоції, асоціації та висловити свою думку, що стосується узгодженої теми.

Школярам варто пояснити основні правила написання такої віршованої форми і для наочності привести декілька прикладів. Вже після цього вчитель пропонує тему та узгоджує час на написання творів. Згодом готові сенкани зачитуються окремими учнями та аналізується їхній зміст.

Приклади сенканів

Створення сенканів – творча діяльність, причому вона має місце не лише на уроках гуманітарного циклу. Такий прийом дозволяє урізноманітнити навчальний процес і при вивченні точних та природничих наук.

Чтайте також:  Шокуюче насилля в школі: жертвами стають як хлопчики, так і дівчатка (ВІДЕО 18+)

Приклад сенканів від вчителя математики Руденко В.О.

Число π
Нескінчене, надзвичайне
Ділити, округлювати, обчислювати
Допомагає швидко знаходити довжину кола
Число

Функція
Парна, непарна
Вивчаємо, досліджуємо, будуємо
Функція описує життєві процеси
Залежність

Інтеграл
Визначений, невизначений
Інтегрувати, підставляти, обчислювати
Визначає площу криволінійної трапеції
Сума

На якому етапі уроку варто застосовувати сенкани

Цей прийом може стати у пригоді на кожному з ключових етапів уроку:

 

  • На стадії виклику: коли діти ще не ознайомлені з новою темою, вони створюють сенкани, спираючись на відому їм інформацію. У такий спосіб учитель визначаэ базис знань школярів з певного питання.
  • На стадії осмислення: написання сенкану дозволяє вчителю оцінити, як учні розуміють тему, дозволяє урізноманітнити навчальний процес, додавши елементи творчості. Окрім того, ця методика дозволяє змінювати діяльності, переключаючи увагу школярів, що сприяє їхньому емоційному розвантаженню.
  • На стадії рефлексії: сенкан є швидким і водночас потужним інструментом зворотного зв’язку від учнів. Створення змістовних сенканів відображає рівень розуміння школярами вивченого матеріалу.

 

Джерело.


Повернутись вверх