facebook

Українці скаржаться на російську мову в закладах освіти – мовний омбудсмен

На уроках немало вчителів доволі часто, використовують російську мову замість української, підкреслив мовний омбудсмен.

У школах з української мовою навчання  більшість вчителів розмовляє російською, що може призвести до русифікації освіти. Більшість звернень і критики від громадян щодо мови навчання переважно стосується закладів освіти Києва. І така частка нарікань є особливо помітною. Про це на пресконференції Укрінформ повідомив Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови:
На уроках немало вчителів доволі часто, в окремих випадках – зрідка, використовують російську мову замість української, а на позашкільних заходах російською розмовляє чверть педагогічних працівників – зрідка використовують 45 %.
Омбудсмен повідомляє, що і в музичних школах, дитячо-юнацьких спортивних школах, гуртковій роботі теж розмовляють російською.
Ми щиро сподіваємося на найближчу зустріч з очільником столиці, що полягатиме в обговоренні та подальшому розв’язанні проблеми, яку ми помітили за результатами десятків звернень, – наголошує Тарас Кремінь.
Також він додав, що крім контролю та захисту, органи місцевого самоврядування та органи управління освітою, повинні подбати про створення кращих умов навчання та про підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Нагадаємо, 9 листопада, у понеділок, відбудеться ювілейний XX Радіодиктант національної єдності.

Чтайте також:  Пишуть твір на 2-3 речення, але це треба прийняти. 24-річна вчителька назвала проблеми сучасних школярів, які "живуть" у ґаджетах

Джерело.


Повернутись вверх