facebook

Дистанційне навчання і списування: корисні поради з актуальної теми

Дистанційне навчання і списування: корисні поради з актуальної теми

Протягом останніх років в українській освіті все більше говорять про академічну доброчесність. А під час карантину, коли здобуття освіти повністю або частково перейшло в онлайн, питання списування, оцінювання і довіри стали ще актуальнішими.

Готуючи цей матеріал, ми знайшли багато цікавої інформації на профільних ресурсах, поговорили з вчителями-практиками про їх досвід. І, мабуть, головна теза до цієї теми – універсального рецепту немає. Ніхто не гарантує, що конкретний онлайн-інструмент чи система оцінювання дадуть змогу запобігти проблемам списування і плагіаторства в цілому. І це чудово – адже перед вами як професіоналами відкриваються широкі можливості для креативу й експериментів.

Культивувати доброчесність постійно

Таку пораду дають автори посібника про дистанційне навчання для початкової, основної та старшої шкіл, підготовленого ГО «Смарт Освіта» та МОН.

«Розраховувати на високий рівень академічної доброчесності можуть ті шкільні спільноти, які культивували її постійно під час очного навчання, де була вибудувана довіра між учасниками освітнього процесу», – йдеться в посібнику.

На думку авторів, учителям варто:

  • хвалити учнів за самостійно виконану роботу;
  • давати індивідуальні завдання;
  • пропонувати завдання, де рівень складності наростає від елементарного до дуже складного;
  • давати завдання, які передбачають висловлення власної думки.
  • Чтайте також:  "А що це ми будемо Пушкіна вивчати?" Вчителька розповіла про плюси НУШ, штучного інтелекту на уроках і зарплату 12 тисяч гривень

    «Але найголовніша профілактика списування — розумна помірність навантаження. Часто діти списують через надмірну кількість завдань, особливо якщо вправи затеоретизовані й одноманітні», – йдеться в посібнику. Тому під час дистанційного навчання треба «чітко вимірювати і прогнозувати час, який знадобиться дітям на виконання завдань».

    Онлайн-курс

    Студія онлайн-освіти EdEra запустила безкоштовний онлайн-курс «Академічна доброчесність» для вчителів старших класів.

    Автори курсу наголошують на важливості розвитку креативного мислення в учнів, зосереджують увагу на інструментах формування культури академічної доброчесності, недопустимості плагіату, ролі оцінювання. Курс складається з 5 блоків і фінального тесту, за результатами якого ви можете отримати сертифікат.

    Поради колег

    Фіналіст конкурсу Global Teacher Prize Ukraine, вчитель Новопечерської школи, Юрій Гайдученко радить розробити і затвердити разом з учнями Правила академічної доброчесності, щоб потім звертатися до них за необхідності. А також використовувати різні онлайн-інструменти для завдань і оцінювання: Google Classroom, Class Time, ClassDojo, Padlet тощо.

    Юрій радить перевіряти творчі роботи на плагіат, наприклад, через сервіс Unicheck, а також використовувати творчі  завдання, зорієнтовані на вищі рівні піраміди Блума (аналіз, синтез, оцінювання).

    Одна з переможниць всеукраїнського конкурсу Teacher Innovation Cup, вчителька Херсонської гімназії №1 Вікторія Концева пропонує учням самим себе оцінити: розробити таблицю з критеріями самооцінювання під час дистанційного навчання. Вона постійно розповідає учням про академічну доброчесність і наголошує, що сама по собі оцінка – не головне в навчанні.

    Чтайте також:  Шокуюче насилля в школі: жертвами стають як хлопчики, так і дівчатка (ВІДЕО 18+)

    «Важливо, що саме засвоїли учні, який пережили досвід, про що мислили, які робили висновки і чому», – каже Вікторія Концева.

    Членкиня Міжнародного центру академічної доброчесності Трісія Бертрам Галлант радить бути прикладом доброчесності для учнів: завжди цитувати навчальні матеріали, вказувати джерела фото, відео.

    «Залучайте учнів до розробки навчальної діяльності, оновлюйте іспити кожного семестру, проводьте усні опитування, будьте відкритими до додаткових запитань учнів…», – зазначає Трісія Бертрам Галлант.

    А ми від команди проєкту «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність» додамо, що у наших навчальних матеріалах ми завжди звертаємо увагу на важливість авторського права, неприпустимості плагіату і, як було зазначено вище, вказуванні джерел цитат чи візуальних матеріалів. Ми переконані: якщо навчати учнів в середовищі академічної доброчесності, то вони і при написанні власних творів чи складанні тестів будуть дотримуватись її.

    Джерело.


    Повернутись вверх