facebook

Дошкільний вік – фундамент для формування особистості: психологиня про увагу дітей різного віку

Розвиток уваги на різних вікових етапах відбувається по-різному.

Проблема уваги школярів є досить поширеною. Не всі діти можуть якісно та усвідомлено сприймати навчальний матеріал. Проте варто пам’ятати, що увагу не лише можна, але й потрібно розвивати. Як це зробити, які є особливості розвитку уваги на різних вікових етапах, про її формування, порушення та причини виникнення розказала Олена Черниш, психологиня в галузі розвитку емоційного інтелекту, корекції невротичних розладів, наслідків психологічної травми та проблем розвитку особистості.

Розвиток уваги – це психічний стан, який дозволяє бути успішними у будь-якому виді діяльності.
Вчителі знають: там де є неуспішність, коли важко засвоювати навчальний матеріал – потрібно шукати проблеми в увазі, адже це те, що видно і те, без чого дитину навчити не можна, – зазначає психологиня.
Пані Черниш наголошує, що увагу розвивати окремо від всіх інших психічних процесів неможливо, адже всі вони тісно взаємопов’язані:
Разом із розвитком уваги ми розвиваємо пам’ять, мислення, мовлення, уяву. Проте увага є особливою, тому що саме ця форма психічної активності напряму пов’язана із хвильовими процесами й бере участь у всій психічній діяльності особистості.
Спікерка підкреслює, що під час розгляду загальних характеристик розвитку  можна говорити про незворотність всіх процесів, які ми розвиваємо в особистості. Саме те, що було сформовано в дитинстві виступає підґрунтям для появи нових умінь, які переходять в навички:
Згідно з характеристикою розвитку особистості, вона може або прогресувати, або регресувати.
Психологиня каже, що в контексті теми уваги важлива й нерівномірність розвитку: якщо у групі 30 дітей, то потрібно пам’ятати, що вони мають абсолютно різні показники.

Чтайте також:  Масштабна реформа дитячих садків в Україні, — у ВР прокоментували

Олена Черниш визначає такі характеристики розвитку:

  • цілісність;
  • пластичність;
  • компенсація.

Розвиток уваги на різних вікових етапах визначається по-різному.

Малюки приходять у світ із мимовільною увагою. Після пів року життя, вони реагують на різкі зміни подразників – саме тоді з’являється первинна предметна діяльність (дитина досліджує предмет).

У однорічної дитини виявляється орієнтувально-дослідницька діяльність, а вже у 2 роки починає формуватися характер та зачатки довільної уваги.

Дитина  середнього дошкільного віку (від 4 до 5 років) має непогані прояви довільної уваги та  може  зосереджуватись на задачі. Цей процес формується в результаті цілеспрямованого впливу і батьків і  вихователів.

Пані Черниш підкреслила, що дошкільний період – це фундамент, і якщо що він буде неякісним, то в школі вчителі будуть виправляти його наслідки.

Увага першокласника довільна, її складно розподілити, особливо між контролем своєї поведінки та розв’язуванням задач: учень 1 класу не може концентрувати увагу протягом всього уроку, він стомлюється, адже змінюється режим. Адаптація дитини до змін відбувається від 6 до 9 місяців. Саме тому НУШ та психологи зробили 1 клас напівігровим.

У 3 – 4 класі  важливий не інтерес, в цьому віці дитина вже сама здатна докладати зусиль. Тому й довільна увага формується поступово, але до кінця початкової школи вона сформована.

Чтайте також:  Дитячі садки застрягли в 1993 році: як хочуть змінити дошкільну освіту в Україні

Олена Черниш зазначає, що вчитель повинен бути емоційним, пам’ятати про моменти, які мотивують, аби вплинути на належне формування довільної уваги школярів:
Є велика небезпека, що саме  через неправильний організований педагогічний процес дитина може відчути себе некомпетентною та неповноцінною.
Також вона додає, що діти настільки різні й підтягувати 9їх під єдині вимоги не зовсім коректно.

У будь-якому віці увага не є стійкою і на те є певні причини(найбільш яскраві в початковій школі):

  • недостатня розумова активність;
  • високі труднощі в навчанні;
  • перевтома;
  • стан здоров’я.

Психологиня зазначила, що увагу учня характеризує: зосередженість, стійкість, обсяг і розподіл уваги, перемикання, порушення, які можуть виражатись у втомі, нестійкості.

Причин відволікання уваги  може бути безліч, спікерка визначила основні:

  • неповне навантаження;
  • недостатня сформованість вольових якостей;
  • інертність  уваги;
  • гіперактивність.

Пані Черниш говорить, що увага залежить й від інтересів дитини, особливо помітно це у підлітків. При тому, що увага у них не стійка, її можна спровокувати: у підлітковому віці самоконтроль і саморегуляція формуються досить активно.

Для того, аби привернути увагу школярів, додати новизни  варто правильно побудувати урок: підготувати цікавий матеріал, обрати правильну форму викладу та підібрати дієві методи роботи.

Щоб урок пройшов вдало, Олена Черниш поділилась вправами (розміщені в додатку), які допоможуть розвинути увагу школярів на різних вікових етапах.

Чтайте також:  Жодних «Заїньок» і «Черьомушок»: омбудсмен закликає перейменувати дитячі садочки

Пропонуємо переглянути вебінар психологині, після якого ви дізнаєтесь багато корисної та потрібної інформації.

 

Джерело.


Повернутись вверх