facebook

Низькі оцінки та втрата контролю над освітнім процесом: як змінилось очне навчання після весняного карантину

Загальна успішність учнів після карантину погіршилась і на це є вагомі причини.

В Україні щоденно зростає кількість інфікованих на COVID-19 серед учителів, учнів, студентів та викладачів. Наразі більшість закладів освіти відправили дітей на осінні канікули, а виші перейшли на дистанційне навчання. Українці побоюються, що різке збільшення хворих вплине на запровадження карантину по всій країні: учням й студентам знову доведеться навчатися так, як навесні. От тільки такий варіант подобається далеко не всім, а нещодавні соціологічні опитування показали, що половина українців не підтримує дистанційне навчання взагалі.

Подібна реакція батьків є абсолютно зрозумілою, адже українська освіта не була готовою до таких викликів. Та попри труднощі учні повернулись за парти у вересні.

Чи змінилось навчання у першій чверті навчального року у порівняні з тим, як це було під час карантину? Низькі оцінки, булінг, втрата контролю батьками за освітнім процесом – про ці та інші проблеми розповів відомий актор, драматург та режисер Олександр Мірошниченко.

УЧНІ ПОЧАЛИ ОТРИМУВАТИ НИЗЬКІ ОЦІНКИ

Як зазначив пан Мірошниченко, не потрібно перекладати відповідальність на батьків, що буцімто вони робили домашні завдання під час карантину, а нині діти виконують “домашки” самостійно. Причина в іншому, і про це актор пояснює у наступному пункті.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

БАТЬКИ ВТРАТИЛИ КОНТРОЛЬ ЗА ОСВІТНІМ ПРОЦЕСОМ

Це одна із вагомих причин падіння рівня оцінок. Позитивним моментом навчання в онлайн-режимі була чітка фіксація всіх завдань, контрольних, самостійних робіт. Тому неправомірність тієї чи іншої оцінки можна було миттєво оскаржити. Це і призвело до жорсткого контролю над системою оцінювання, зауважив режисер:

Повернення до старих форм закономірно завело оцінювання “в тінь”.  У разі незгоди з оцінкою, нереально щось довести. Усі контрольні роботи стали приховуватись від батьків, а система оцінок знову почала співвідноситись здебільшого з довільною шкалою вчителя, помноженою на особисте ставлення до конкретного учня.

ПОВЕРНЕННЯ ДО ПОБОРІВ

З початком навчального року більшість батьків стикаються з проблемою шкільних поборів на ремонти чи закупівлю обладнання для класу. Навіть під час карантину хтось з учителів вимагав кошти на “штори”, але повернення до очного навчання у школі відкрило безмежні можливості батьківських гаманців, підкреслює Олександр Мірошниченко у своєму дописі.

ЗНИКНЕННЯ ШКАЛИ ОЦІНЮВАННЯ ВЧИТЕЛІВ

Під час онлайн-навчання батьки мали змогу оцінити рівень викладання кожного педагога, але повернення учнів та вчителів до школи позбавило батьків такої можливості.

Показово, що падіння загальної успішності учнів відбулось здебільшого саме у тих учителів, які люто ненавиділи й ненавидять відкриті уроки, – зазначив пан Мірошниченко.

БУЛІНГ СТОСОВНО УЧНІВ ПОВЕРНУВСЯ

Чтайте також:  Чому діти за останньою партою поводяться погано: освітянка дала поради вчителям, як це виправити

За словами актора, під час дистанційного навчання вчителі не мали змогу ставити оцінки в залежності від їхнього персонального відношення до конкретного учня. Можливо тому у багатьох “улюбленців” оцінки стали гіршими, а в “не улюбленців” – кращими. Але тепер, коли всі повернулись до очного навчання, усе на своїх місцях, переконаний режисер.

Як підсумок, актор не закликає переходити на дистанційне навчання. Усі події, пов’язані із навчанням під час карантину й першої чверті нового навчального року, необхідно проаналізувати:

Ситуація полягає в тому, що і діти й батьки спробували існувати в системі навчання, де можна швидко й ефективно контролювати освітній процес. Цей досвід уже є і його неможливо забути. Зрозуміло, що для певної частини вчителів такі правила контрольованої гри були некомфортними й вони прагнуть до повернення старих правил. Але з іншого боку частина педагогів зрозуміла, що учні та батьки можуть бути партнерам, а уроки – нестандартними. І нічого жахливого у контролі немає.

Незалежно від того, що прагнення педагогів повернутися до старих правил усе ще домінує, більшість вчителів подолали психологічний бар’єр. Тож нині важливо не втратити бажання вчити учнів по-новому.

Джерело.


Повернутись вверх