facebook

Навчання – українською, а перерви – російською: чим загрожує двомовний простір спілкування у школах?

У школах з українською мовою навчання педагоги теж повинні спілкуватись українською, вважає Оксана Данилевська.

Дереважна більшість закладів освіти України користуються двомовним простором спілкування. В межах шкіл діти спілкуються українською та російською мовами, окрім західних областей країни. Про це інформаційному агентству Укрінформ під час Національного круглого столу “Мова” повідомила Оксана Данилевська, кандидатка філологічних наук, старший науковий співробітник Відділу стилістики, культури мови та соціолінгвістики Інституту української мови НАНУ:

Якщо на початок проголошення української незалежності 1991 року українською мовою навчалося лише 47% школярів, то сьогодні – 90%.

Водночас науковиця зауважила, що в Україні склалася парадоксальна ситуація: в освітніх закладах поширилась диглосія – вияв лінгвізму, коли мови чітко розподілені функційно:

Українською мовою викладають на уроках, але мовою спілкування на перервах, позашкільних заходах, мовою спілкування вчителів із батьками та дітей поміж собою є російська.

Пані Данилевська зазначила, що для школярів досить показовою є поведінка вчителів. І якщо педагог після закінчення заняття перемикається на російську мову спілкування, учні це бачать і слідують прикладу вчителя:

Діти сприймають чітко прописані правила. І от правило має бути одне, загальне для всіх: якщо це школа з українською мовою навчання, то педагоги та інші працівники закладу освіти повинні користуватися цією мовою, не демонструючи подвійні стандарти.

Оксана Данилевська вважає, що  поганим є приклад, коли діти у класі користуються українською, а лише лунає дзвоник, вони виходять у коридор і перемикаються на російську. Проте для засвоєння певної мовної поведінки такий приклад є досить дієвим та переконливим.

Чтайте також:  У ліцеях буде навчатись до 700 учнів, а для дітей із сіл організують кампуси: як реформують старшу школу в Україні

Нагадуємо, нещодавно спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомила, що зі шкіл окупованого Донбасу фактично витіснено українську мову.

Джерело.


Повернутись вверх