facebook

Суд заборонив розповсюджувати книгу про Василя Стуса: її розкупили за годину

Нардепи, громадськість та освітяни активно долучилися до флешмобу на підтримку книги журналіста Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса”.

 


Книгу журналіста Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” заборонили продавати та розповсюджувати без дозволу Віктора Медведчука. Такий вирок виніс Дарницький районний суд Києва. Медведчук був адвокатом Стуса, тож його звинувачують у порушенні адвокатської етики, втім, сам він цього не визнає.

Ще в серпні 2019 року український олігарх подав позов до суду з проханням заборонити поширення книги, фрагменти якої, як стверджує Медведчук, порушують його честь та гідність. Суд позов частково ухвалив.

Заборонити Кіпіані Вахтангу, Товариству з обмеженою відповідальністю видавництво Vivat, при поширенні інформації, пов’язаної із книгою під назвою «справа Василя Стуса» у пресі, по радіо, по телебаченню, у мережі інтернет та інших засобах масової інформації, використовувати інформацію, яка міститься в розділах під назвою «Кримінальна справа 5» книга життя і смерті Василя Стуса та чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса?» та дає можливість ідентифікувати Медведчука Віктора Володимировича, як персонажа(дійової особи) твору без його згоди, – йдеться в рішенні суду.

Тим часом, видавництво Vivat на своїй сторінці фейсбук повідомило, що книгу “Справа Василя Стуса” Вахтанга Кіпіані розкупили за лічені хвилини і у видавництві, і в решти дистриб’юторів.

Чтайте також:  "Це трагедія". Голова комітету з питань освіти розповів, чому в Україні не вистачає вчителів і як реформа вирішить цю проблему

Ми прийняли рішення додрукувати новий наклад, поки рішення суду не вступило в силу і ми маємо на це право. Передзамовлення на книгу можна зробити тільки в інтернет-магазині Vivat та особисто у автора Вахтанга Кіпіані, – йдеться в повідомленні.

«Стус – та людина, яку я називаю наріжним каменем української ідентичності. Якщо висмикнути цей камінь, то ми станемо слабшими»

Про історію створення книжки, а також подробиці справи Вахтанг Кіпіані розповів сьогодні наживо в ефірі «Історична правда». На його думу, саме ця книга допомогла багатьом дізнатися про трагічні події, які спіткали долю українського борця за свободу:

Це історія не про книгу. Це історія про минуле, яке місцеві колаборанти хочуть якщо і не заплямувати, то просто закрити. Ми будемо обов’язково подавати на апеляцію. Через кілька днів наші адвокати напишуть апеляцію і ми будемо боротися і за право книжки бути у читача, і за право Василя Стуса не бути оббреханим у судді, і за право інших дисидентів поширювати інформацію, яку інакше, ніж через офіційні канали, поширити – неможливо.

Тим часом, народні депутати, громадськість та освітяни виступили на захист книги про Василя Стуса, започаткувавши у мережі флешбом під назвою #подаруйКнигуСтуса

Чтайте також:  Студентам планують підвищити стипендію до мінімальної зарплати

#купи_книгу_Стуса.

Дарую книгу про Стуса 10-м бібліотекам і запрошую всіх зробити те саме! Медведчук може виграти хоч сотню судів, але правду не приховати. Справа Василя Стуса – живе і буде жити! – написала народна депутатка Наталя Піпа на своїй сторінці у фейсбуці.

До українців звернувся і мер Львова, Андрій Садовий. Він закликав придбати книгу “Справа Василя Стуса” та продемонструвати своє ставлення до подібних заборон.

Також звертаюсь до львівських книгарень – не бійтесь і не забирайте книжок з полиць. У випадку виникнення будь-яких питань до вас, юридичний департамент Львівської міської ради допоможе із захистом, – наголосив мер Львова Андрій Садовий.

ДЛЯ СПРАВКИ: Книга “Справа Василя Стуса” вийшла друком у травні 2019 року та отримала низку премій. Книга Кіпіані на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічній частині книги.

Васи́ль Семе́нович Стус (6 січня 1938, 4 вересня 1985) — видатний український поет XX століття, перекладач, прозаїк, мислитель, літературознавець, правозахисник, борець за незалежність України у XX столітті.

Джерело.


Повернутись вверх