facebook

Що можуть змінювати школи у період карантину: відповіді МОН на популярні запитання

Що можуть змінювати школи у період карантину: відповіді МОН на популярні запитання

Фахівці Міністерства освіти і науки підготували відповіді на поширені запитання щодо організації освітнього процесу в умовах карантину, а ми вибрали серед них ті, що стосуються саме здобувачів освіти.

Режим роботи закладів освіти (в тому числі тривалість уроків) можуть змінювати

Керівникам закладів освіти (педколективам) надали право змінювати режим роботи (або корегувати режим роботи (тривалість уроків) у рамках змішаних форм навчання.

За законом керівник закладу загальної середньої освіти зобов’язаний організовувати діяльність закладу загальної середньої освіти та має право визначати режим роботи закладу освіти. 

Зміна тривалості уроків допускається за погодженням з відповідним органом управління освітою та установою державної санітарно-епідеміологічної служби.

Можливість використовувати змішані форм навчання

Керівникам закладів загальної середньої освіти надали право організовувати освітній процес з використанням «змішаних форм навчання» та технологій дистанційного навчання.

Передбачено, що застосовувати це право будуть керівники навчальних закладів у період перебування регіону у «жовтій» і «помаранчевій» зонах, враховуючи особливості закладу освіти та стан захворювання на COVID-19 учасників освітнього процесу.

Дистанційне навчання може бути реалізовано шляхом застосування дистанційної форми як окремої форми здобуття освіти або використання технологій дистанційного навчання для забезпечення навчання за різними формами здобуття освіти, їх поєднання.

Чтайте також:  В Україні готують одне нововведення в освіті...

Використання оцінювання «зараховано»/«не зараховано»

Навчальні заклади можуть при тематичному/семестровому/річному оцінюванні предметів:

  • «Фізична культура»;
  • «Трудове навчання»;
  • «Образотворче мистецтво»;
  • «Музичне мистецтво»;
  • «Основи здоров’я» та окремих предметів

варіативної складової не за 12-бальною шкалою, а «зараховано»/«не зараховано» у разі проведення понад 50% уроків у дистанційному форматі.

Дистанційне навчання регламентоване законодавчо

Навчальний час у разі організації здобуття освіти за дистанційною формою встановлюється закладом освіти:

  • на рівні початкової освіти – не більше 50 відсотків сумарної кількості навчальних годин навчального плану за типовою освітньою програмою;
  • на рівнях базової середньої та профільної загальної середньої освіти – відповідно до навчального плану для заочної форми здобуття освіти за типовою освітньою програмою.

Безперервне навчання учнів закладів загальної середньої освіти не може перевищувати 35 хвилин (для 1 року навчання)40 хвилин (для 2-4 років навчання)45 хвилин (5-12 років навчання), крім випадків, визначених законодавством.

При використанні комп’ютерної техніки на уроках безперервна тривалість занять безпосередньо з відеодисплейним терміналом і проведення профілактичних заходів повинні відповідати санітарним вимогам.

Порядок організації освітнього процесу за дистанційною формою здобуття освіти визначається Положенням про дистанційне навчання, затвердженим наказом МОН від 25.04.2013 № 466.

Умови пересування працівників навчального закладу

У процесі викладання навчальної дисципліни при «помаранчевому» рівні епідемічної небезпеки педагогам рекомендовано використовувати захисні щитки.

Чтайте також:  Як освіта батьків впливає на успішність дітей та їхнє бажання вчитися. Показові результати дослідження

Працівникам мають забезпечити можливість пересування у приміщенні закладу освіти у захисних щитках/прозорих пластикових захисних масках без використання одноразових або тканинних захисних масок.

Функціонування груп подовженого дня

Рішення про встановлення меншої чисельності учнів групи подовженого дня ухвалює керівник закладу загальної середньої освіти.

Розподіл класів на групи при вивченні всіх предметів

Норма щодо чисельності груп до 20 осіб при «помаранчевому» рівні небезпеки поширюється на заклади загальної середньої освіти. Дозволено розподіл класів на групи при вивченні всіх предметів (для класів з кількістю учнів понад 28 осіб або якщо площа класного приміщення менша за встановлені нормативи із розрахунку на 1 учня).

Відповідно до пункту 14 постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 641 на території регіону, де встановлено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки, забороняється відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами кількістю більш як 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти.

Джерело.


Повернутись вверх