facebook

Проєкти школярів, які допоможуть відтермінувати екологічну катастрофу в Україні

Якщо ми не почнемо протидіяти кліматичним змінам зараз, нинішнє століття може виявитися останнім століттям для людства,- генсекретар ООН.

В сучасному, динамічному та повному розбіжностей світі, екологічна проблема з кожним роком набуває глобального масштабу. Сьогодні перед людством стоїть питання про зміну свого ставлення до природи. Важливою є проблема утилізації та перероблювання відходів. Саме тому, українські школярі вигадують нові проєкти, створюють винаходи та технології, які допоможуть зменшити кількість пластику в довкіллі та зменшити викиди вуглекислого газу.

За словами менеджерки TEDx JAS Countdown в Україні Анастасії Отрошко, всі ці проєкти по-своєму важливі, адже вони стосуються теми боротьби зі зміною клімату. А це і є однією з проблем, яка стосується кожного з нас.

Так само вважає генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Говорить, якщо ми не почнемо протидіяти кліматичним змінам зараз, то нинішнє століття може виявитися останнім століттям для людства.

Аби уникнути таких передбачень, підлітки й працюють над створенням проєктів, які можуть бути корисними та потрібними для людства.

Під час онлайн-конференції TEDx JAS Countdown, яка відбудеться 17 жовтня, школярі ділитимуться своїми власними розробками. Деякі проєкти вже продемонстровані школярами.

Єлизавета Столярчук

Проєкт: Перероблення майбутнього – від утилізації відходів до створення нового джерела енергії.

Чтайте також:  В Україні розпочалася реєстрація на єдине фахове вступне випробування: скільки часу є у майбутніх бакалаврів, аби подати документи

Це перероблення полімерних та органічних відходів за допомогою сонячної енергії. Вона дозволяє економічно, вигідно та безпечно для середовища, переробляти полімери, пластик та інші органічні відходи у паливо.

Завдяки цій технології можна виробити 25% дизельного палива від маси відходів, та 20% газу від маси.

Поліна Деркач

Проєкт: Додавання відпрацьованого поліетилену до деталей для машин.

Поліна пропонує перероблювати поліетилен. Оскільки сьогодні його дуже багато в побуті, було б корисно цей матеріал застосувати для подальшого використання у виготовленні деталей сільськогосподарської техніки.

У такій спосіб, людство не тільки боротиметься з поліетиленом, але й створюватиме нове покоління деталей. Адже з 10 кілограмів поліетилену може вийти 100-200 деталей невеликого розміру.

Едуард Шкуліпа

Проєкт: Удосконалення системи регулювання світлофорів у містах.

Проєкт юнака спрямований, щоб зменшити час, який витрачають машини на перехрестях. Водночас у такий спосіб зменшиться і кількість викидів вуглекислого газу у містах.

Механізм складається із віртуальних смуг на дорозі. Смуги зчитують масу та швидкість усіх машин, які їдуть у кожному з напрямків. Коли комп’ютер має вже ці значення (кількість машин та усі їхні швидкості та маси), він вирішує, який з напрямків краще пропустити, аби зменшити викиди вуглекислого газу. Реалізувати це можна на державному рівні, прикріплюючи датчики до номерів автівок.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого... Що сталося?

Тамара Паламар

Проєкт: Your turn – вибір на користь екологічних пакувань та екопродуктів.

Цей проєкт, який називається Your turn або “Ваша черга”, створений задля того, аби приносити бонуси людям, які купують продукти, що виростили екологічно або доставляли їх в упаковці, яку можна переробити. Отже, на упаковках або ж на зворотній стороні меню в ресторані, буде QR-код, який допоможе людям потрапити на нашу сторінку. Для них на сторінці буде знижка, яка залежатиме від закладу та інформація про те, яким людям чи якій екосистемі ви допомогли.

Люди зможуть користуватися нашим додатком під час відвідування певного закладу чи супермаркету. Це означає, що вони купуватимуть продукти в екоупаковці й саме в такий спосіб, ми зможемо зменшити кількість викидів сміття.


Повернутись вверх