facebook

«Якщо говориш українською, то ти вище нас?» В Одесі звільнили вчительку, яка гнобила школярку через мову

У Департаменті освіти вибачилися за цей випадок перед батьками та ученицею.

В одній із Одеських шкіл вчителька малювання посварила ученицю, бо їй не сподобався тон школярки, а також те, що на її запитання дівчинка відповіла… українською. Педагогиня розізлилася, бо їй здалося, що у такий спосіб школярка вирішила виділитися.

Відео, на якому вчителька голосно лає дівчинку, з’явилося у групі Батьки SOSНа відео добре чути, як вчителька довела дівчинку до сліз.

Піднялась, кажу! Піднялась! Як ти мені відповідаєш? Як ти сказала? Постій і заспокійся. Встань, постій і подумай, що так не можна відповідати. Думаєш, якщо ти говориш українською — то ти вище всіх? Я ж з тобою не розмовляю таким тоном, недобре так відповідати, — прокричала вчителька.

Цей випадок стався в одеській гімназії №4. Викладачка малювання — Пірогова Раїса Миколаївна. Після того, як у соцмережі піднялася хвиля обурення, педагогиню звільнили. Втім, на думку освітянки Олени Балаби, звільнити — це найпростіше з рішень. Бо, каже, у школярки зараз психологічна травма та стрес. Таку поведінку називає порушенням закону про нову українську школу та шкільний буллінг — цькування дитини за те, що вона ” нібито мала нахабство говорити українською та ставить себе вище інших”.

Жодну дитину в класі вона так не сварила, а тут ще й зманіпулювала та налаштувала дітей проти дівчинки. Тут системна помилка — половина вчителів в Одесочці сепаратисти, які зараз підуть голосувати за опзж, а ті приймуть “регіональний закон” про відміну обов’язкової української мови в одеських школах, — написала жінка у фейсбуці.

У Департаменті освіти та науки Одеси вже відреагували на цей випадок і вибачилися перед батьками та дитиною. За словами директора департаменту Олени Буйневич, поведінка вчителя несумісна з діяльністю у закладі освіти.

Чтайте також:  Україні потрібні успішні сантехніки, а не лише юристи: заступник міністра освіти і науки

Тому вже ухвалене рішення про звільнення педагогині за ст. 41, п.3 «вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи». Наразі очікується видання відповідного наказу зі зверненням до компетентних органів, написала Олена Буневич:

Як людина: не просто вражена. Як мама і жінка уявляю емоції учениці і хочу висловити свою підтримку: в тебе надзвичайно гарна мова, дитино… розвивай її і надалі. Хочу побажати не закривати серце від почуттів вихованців. Такий тон, тиск і зміст сказаного назавжди позбавляють дитячої довіри і любові.

Джерело.


Повернутись вверх