facebook

Ми маємо вийти на мінімальну заробітну плату вчителів 15 тис. грн — заступник профільного комітету

Педагогам треба піднімати зарплату та готувати до нових умов.

Держава має докласти чимало зусиль, аби спростити роботу вчителя у школі та підняти престиж професії педагога. Про це заявив заступник голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій, у минулому — шкільний педагог, Сергій Колебошин.

За його словами, професія вчителя — одна з найменш престижних. Вже декілька років поспіль найнижчий бал для вступу на бюджетні місця — у педагогічних вишах на спеціальності математика та фізика. Професію вчителя обирають за залишковим принципом. Тому, зараз вкрай необхідно змінювати стандарти, а саме — поняття «авторитет вчителя».

Ми робимо все, щоб підвищення зарплат відбулось, відповідні норми «зашиті» у закон про середню освіту – щоб вчитель отримував не менше трьох мінімальних зарплат. До 2024 року ми маємо вийти на зарплату 15 тис. грн, якщо рахувати по сьогоденній мінімалці. Таке завдання стоїть перед Кабміном, і профільний комітет парламенту тримає це на постійному контролі. Це те, що ми можемо робити на законодавчому рівні, — зазначив Сергій Колебошин.

Він додав, що в українських школах працює близько 440 тисяч вчителів. Їхній перепідготовці приділяється вкрай мало уваги.

Будь-яка зміна в освіті може показати результат через роки. Можна закупити нове обладнання, перерізати стрічку нової школи. Але побачити вчителя, який мислить по-новому, до якого хочуть йти діти – це важкий еволюційний процес, —сказав Колебошин.

Чтайте також:  Реформа старшої школи: 11-річку відмінять, 45% випускників - до ПТУ, замість 17 предметів - 12

Джерело.


Повернутись вверх