facebook

“Чи варто вкотре смішити світ?” Лікарчук вказав на нюанси законопроєкту про заборону російської мови у школах

“Чи варто вкотре смішити світ?” Лікарчук вказав на нюанси законопроєкту про заборону російської мови у школах

Інформує OBOZ.UA.

Український освітянин, колишній директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук пітримав законопроєкт щодо заборони російської мови у навчальних закладах поза уроками. Однак він наголосив, що важливо, якими будуть механізми імплементації закону.

Наприклад, як каратимуть тих, хто його не виконуватиме, і хто слідкуватиме за дотриманням його норм. Про це Лікарчук написав у Facebook.

“Мабуть, у всіх закладах освіти зʼявиться ще один омбудсмен, радник, контролер чи поліцейський офіцер? Чи і з цим законом у нас буде так, як і з усіма освітніми законами: він декларуватиме лише наміри? Без будь-яких важелів реалізації? А якщо так, то чи варто укотре смішити світ. Чи знову чергове шоу?” – написав він.

За словами освітянина, 80% норм законодавства у системі освіти не працює, оскільки відсутні механізми відповідальності за їхнє дотримання.

Лікарчук також указав і на інші питання навколо законопроєкту. Зокрема, чому через понад 30 років після проголошення Незалежності, у державних закладах освіти досі працюють педагоги, які поза освітнім процесом спілкуються російською, і чому держава не звертала на це увагу.

Чтайте також:  Міносвіти готує круті зміни для школярів: введуть нові предмети

“Чого варті всі “пєсні та пляски” з т.з. національно-патріотичним вихованням, яке всі роки начебто здійснювалося в наших закладах освіти? Де результати того виховання, якщо доводиться приймати подібний закон? І чи не буде наступним закон про необхідність любити свою Батьківщину?” – написав він.

Як повідомляв OBOZ.UA:

– МОН підтримало заборону спілкуватися російською на перервах у школах. Як зазначив міністр освіти Оксен Лісовий, до законопроєкту було внесено певні зміни, проте це не вплинуло на загальне рішення.

– З такої законодавчою ініціативою виступила народна депутатка Наталія Піпа. Проєкт закону передбачає створення у школах українськомовного середовища та заборону для учителів та учнів розмовляти російською мовою на перервах та у приватному спілкуванні на території навчального закладу.

Джерело.


Повернутись вверх