facebook

Різниці немає: спеціалісти оцінили рівень знань школярів нової і старої програми

Різниці немає: спеціалісти оцінили рівень знань школярів нової і старої програми

Чи дійсно шкільна реформа працює

Згідно з опитуванням школярів, близько 90% учнів 6-го і 8-го класів підтвердили, що їхні вчителі намагаються максимально допомогти їм зрозуміти матеріал. Учні, які навчалися дистанційно, проходили тестування вдома, а ті, хто відвідував школу очно, складали тести на шкільних комп’ютерах або власних гаджетах.

Редакторка відділу освіти та науки Оксана Онищенко у своїй статті “Під мікроскопом. Що показав моніторинг якості шкільної освіти?” звернула увагу на те, що у рамках реформи Нової української школи (НУШ) немає суттєвої різниці у досягненнях між шестикласниками, які вже навчаються за новою системою, та восьмикласниками, які навчаються за старою програмою. Це видно з результатів загальнодержавного опитування.

Реформа НУШ, як відомо, базується на двох ключових принципах – навчання, орієнтованого на практичне застосування знань, і врахування індивідуальних особливостей кожної дитини. Однак, за словами Онищенко, ці ідеї намагаються впроваджувати вже багато років, але поки що їхнє впровадження залишається неповним.

Проблеми компетентнісного підходу можна помітити не лише у результатах тестів, але й в анкетах школярів. Приблизно 34% шестикласників зазначили, що на уроках математики їх рідко заохочують шукати альтернативні способи розв’язання задач, які відрізняються від тих, що вивчали в класі.

Чтайте також:  "Диктант буде з одного речення?" Забужко розсміялася, відповідаючи на питання про тему Радіодиктанту-2024

У 8-му класі цей показник був ще вищим — 38%. Також 35% шестикласників та 43% восьмикласників сказали, що їм майже ніколи не пояснюють, як математика може бути корисною у повсякденному житті. Подібну ситуацію можна спостерігати і на уроках української мови.

Втім, важливо зазначити, що більшість учнів (90%) все ж відзначили зусилля вчителів у наданні допомоги під час навчання. Вчителі продовжують пояснювати тему, доки більшість учнів її не засвоїть, що підтверджує прагнення педагогів до якісного навчання.

Джерело.


Повернутись вверх