facebook

Чи потрібен у школі класний керівник? У мережі розгорілася дискусія на болючу тему ще з часів СРСР

Чи потрібен у школі класний керівник? У мережі розгорілася дискусія на болючу тему ще з часів СРСР

Існування класного керівництва бере початок із часів Радянського Союзу. Водночас у коледжах та університетах таких педагогів заміняють куратори, а українці не можуть дати точну відповідь, для чого ж потрібен такий вчитель у школах.

Таку думку висловив український актор Олександр Мірошниченко у дописі у Facebook. Він запевняє, що за кордоном у школах класних керівників немає.

Митець навів як приклад кураторство. Зокрема, вони не займаються господарськими справами, адже такі питання на відповідальності адміністрації.

Також, за словами Мірошниченка, педагоги не мають стосунку до виховної роботи, адже вони координують навчальний процес, а не заміняють батьків. Окрім того, актор запевняє, що посадовими обовʼязками не передбачена допомога в організуванні позашкільних заходів. Так само в документах зазначені й алгоритми вирішення проблем учнів. Мірошниченко запевняє, що куратор стає менеджером, а не “мамою” для класу.

“Це основні відмінності від класного керівника. Ми інерційно тягнемо в сучасність прадавньо-радянські форми організації навчального процесу. А вони вже абсолютно нежиттєздатні. Ні за функціоналом, ні за формою, ні за можливостями оплати. В результаті маємо фактичний хаос”, – зазначив митець.

Чтайте також:  Батьків аж перетрусило: у МОН заявили про зміни у школах

Водночас не всі українці погодилися з такими висновками та запевняли, що в інших країнах так само існують класні керівники.

“У Польщі є класні керівники, які проводять батьківські збори, організовують екскурсії, проводять виховні години, яким надають інформацію про відсутність дитини на заняттях”.

“Німеччина – класний керівник є (чи назвіть це як завгодно, хай буде куратор). Питання фінансової допомоги від батьків обговорюється (і теж практикується!), позашкільні заходи плануються, питання харчування, навчання, поведінки і т.д. обговорюються, відсутність дитини контролюється. Ну, а навчальний і виховний процеси нерозривні”.

“Куратор у студентів, пункти 2, 3 і 4 у вашому описі не відповідають дійсності. Маємо кураторські години, де зі студентами обговорюємо важливі питання, і дозвілля їм організовуємо, і це все офіційно прописано в плані роботи куратора на півріччя”.

Джерело.


Повернутись вверх