facebook

В яких випадках учні зобов`язані прибирати в закладі освіти?

В яких випадках учні зобов`язані прибирати в закладі освіти?

Листом Міністерства освіти і науки України від 17.08.2022 р. N 4/2010-22 надано роз’яснення:

Відповідно до статті 37 Закону України “Про повну загальну середню освіту” засновник закладу загальної середньої освіти зобов’язаний забезпечити утримання та розвиток заснованого ним закладу освіти, його матеріально-технічної бази на рівні, достатньому для виконання вимог державних стандартів, ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти, вимог трудового законодавства, оплати праці педагогічних та інших працівників, охорони праці, безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки тощо“.

Варто зазначити, що батьки можуть надавати закладу освіти благодійну допомогу виключно за власною ініціативою та на добровільних засадах відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

‼️У процесі самообслуговування учні повинні тримати власне робоче місце в чистоті, прибирати за собою сміття».

Відповідно до абз. 3 п. 9 Розділу IV Санітарного регламенту ‼️дозволяється залучати до поливу рослин та вологого прибирання, без використання миючих та дезінфікуючих засобів, поверхонь навчальних приміщень (крім вікон та підлоги) ‼️учнів 5-11(12) класів. Робота із самообслуговування повинна проводитися за участю педагогічних та/або медичних працівників.

Отже, керуючись вищевикладеним:

1. Учні повинні тримати власне робоче місце в чистоті. Зміст слова‼️«повинні» вказує на обов’язок учнів прибирати своє робоче місце.

Чтайте також:  Школи стануть режимними об'єктами: дітей оглядатимуть та пропускатимуть через металодетектори

2. Учнів 5-11(12) класів дозволяється залучати до поливу рослин та вологого прибирання дошки, парт, дверей, стільців та ін. без використання миючих та дезінфікуючих засобів. Санітарним регламентом заборонено учням прибирати вікна та підлогу. Зміст словосполучення ‼️«дозволяється залучати» вказує на право учнів виконувати цю роботу за згодою самих учнів та їх батьків (законних представників).

3. Прибирання проводиться за участю педагогічних та/або медичних працівників.

4. Батьки можуть надавати закладу освіти благодійну допомогу. Тобто, батьки мають право здійснювати оплату за прибирання в закладі освіти.

Джерело:Лілія Орел

Джерело.


Повернутись вверх