facebook

Є кілька питань: чому ідея встановлення металошукачів у школах України викликала дискусії

Є кілька питань: чому ідея встановлення металошукачів у школах України викликала дискусії

Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий висловив занепокоєння ситуацією, що наразі склалася в Україні зі зброєю та різного роду боєприпасами. Ризик, що такі небезпечні предмети можуть опинитися у школах, у руках дітей, обґрунтовує необхідність встановлення в освітніх закладах рамок-металошукачів. Однак у школах сумніваються у ймовірності реалізації такої ідеї.

Про це йдеться в матеріалі OBOZ.UA. Відповідну думку очільник МОН озвучив під час виступу в межах Саміту перших леді та джентльменів, вже вчетверте організованого першою леді Оленою Зеленською. Лісовий наголосив на необхідності посилення заходів безпеки у навчальних закладах із врахуванням сучасних реалій.

“На жаль, кожна школа, кожен український навчальний заклад має бути оснащений рамками на входах, сигналізацією, пожежною сигналізацією, там має бути офіцер безпеки. Кожен навчальний заклад повинен мати закритий периметр та контроль доступу, відеоспостереження”, – сказав міністр освіти та науки.

Водночас у школах виникли питання, зокрема, щодо встановлення рамок. У навчальних закладах поки немає розуміння, як можна реалізувати таку масштабну ідею. Зокрема, директор середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №128 міста Києва Олег Сайко озвучив кілька запитань, на які поки немає відповідей.

Чтайте також:  Скасували, а що буде замість медалей?

Насамперед він звернув увагу на високу вартість рамок. За словами освітянина, найдешевший арковий металодетектор коштує 40 тисяч гривень, тоді як у кожній школі по кілька входів. У масштабах країни це буде шалена сума. Тим більше якщо враховувати, що окрім шкіл є ще ПТУ, коледжі, музичні та художні школи.

Крім того, наявність рамок на входах у школу спричинятиме черги і тисняву, особливо взимку, зазначив директор.

Ще одне питання, на якому акцентував Сайко, – ймовірні корупційні ризики. Адже якщо гроші на рамки таки знайдуться, то хтось виграє відповідний тендер.

“Тож гроші можуть бути не зовсім викинуті. Комусь та й знадобляться”, – зіронізував директор.

Джерело.


Повернутись вверх