facebook

Роль учня в колективі: наскільки важливо допомогти дитині знайти своє місце серед однолітків

Фактори, які визначають ставлення дітей один до одного та до оточення на різних етапах.

 


Проблема соціальних ролей закладена в нашому суспільстві споконвіку. Своє місце в колективі дитина шукає змалку, та від неї залежить не все, значну роль відіграє родина та оточення.

Що значить спілкування в межах класного колективу? Які ролі можуть займати однокласники, спілкуючись? Як знайти кожному максимально комфортне місце в межах класного колективу?

На ці та інші питання відповіла кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри практичної психології Київського університету імені Бориса Грінченка, когнітивно-поведінкова психотерапевтка Литвиненко Олена Олександрівна.

Спілкування – це процес, який займає важливе місце в житті людини, робить людину людиною та відрізняє її від інших живих істот – повідомила пані Олена.

За її словами, саме в підлітковому віці спілкування є провідною діяльністю. Спілкуючись, вони пізнають світ, себе, формують певні якості, до того ж не обов`язково бути лідером та мати безліч друзів, аби почуватись комфортно:

Зараз дивна тенденція, адже безліч лідерських тренінгів намагаються виховати у дітей лідерські якості. Якщо кожного примушувати ставати лідером – з цього нічого доброго не вийде, адже не може бути в класі з 28 людей стільки ж лідерів.

Чтайте також:  У межах реформи старшої школи скоротять кількість навчальних предметів

Олена Олександрівна наголошує на тому, що ставлення дітей один до одного та до оточення на різних етапах визначається по-різному, і на це впливають відповідні фактори.

Фактори дітей дошкільного віку.

Регулярність зустрічей (якщо діти бачаться щодня – виникає активна взаємодія).

Ставлення вихователя (дорослі є авторитетом для дітей цього віку, вони дослухаються до їхньої думки та часто копіюють поведінку).

Гарний зовнішній вигляд. Діти не люблять коли учень брудний та відчувається неприємний запах, вони це помічають і відмовляються спілкуватись та гратись з ним.

Фактори дітей молодшого шкільного віку.

Ставлення вчителя. У цьому віці діти з повагою ставляться до своїх вчителів і водночас вчителі теж формують ставлення дітей між собою:

На жаль, я була свідком ситуації, коли під час перерви вчителька емоційно розповідала батькам учня, що їхня дитина нерозумна. І це все відбувалось в присутності однокласників. Навіть те, що може для дорослого вважатись дрібницею, для дитини може трагічно вплинути на формування ставлення однокласників до неї, – навела приклад пані Олена.

Охайний зовнішній вигляд. Ставлення однокласників буде досить негативне до учня, від якого неприємно пахне та який має неохайну зовнішність.

Наявність спільних інтересів. Дівчатам та хлопцям в такому віці є що разом обговорити, адже вони цікавляться різними темами та обмінюються інформацією між собою.

Чтайте також:  Українська вчителька запропонувала скасувати похвальні листи в початковій школі: нагороди треба давати всім

Фактори дітей середнього і старшого шкільного віку.

В цей період авторитет вчителя серед підлітків відходить на другий план, на першому місці – спільні інтереси.

Збіг психологічних якостей. Враховуючи психологічні якості головне згрупувати учнів так, щоб кожен з них знайшов своє місце в колективі.

Наявність «спільного ворога».

Психотерапевтка виділяє такі ГРУПИ ДІТЕЙ В КЛАСНОМУ КОЛЕКТИВІ:

Агресори

Переслідувачі

Жертви

Нейтральні спостерігачі

Захисники жертви

На 70 % в людині закладені навички та поведінки, а 30 % – залежить від зовнішніх соціальних факторів, – повідомляє доцентка.

Олена Литвиненко підкреслює психологічні характеристики трьох основних груп.

Агресори

Агресивність в підлітковому віці є нормативною, та у переважної більшості підлітків її показники завищені. Якщо діти вже мають цю агресивність, то її слід правильно сконцентрувати.

Якими є школярі-агресори:

Активні

Комунікабельні

Претендують на роль лідера

Намагаються згуртувати однокласників, щоб бути в центрі уваги

Зневажливо ставляться до «чужих»

Егоцентричні

Не вміють співчувати

Мають високу самооцінку та рівень домагань

Часто бувають «улюбленцями родини».

Результати досліджень показали, що дівчатка агресори обирають сильніших жертв, аби гуртом довести їм свою перевагу, а хлопці агресори – слабших жертв, щоб самостверджуватись.

Переслідувачі

До цієї групи належать ті діти, які слухають агресора та йдуть за ним.
Характеристики, що належать переслідувачам:

Чтайте також:  "Проводьте час якісно". Три приклади з життя, які спростовують популярний метод виховання дітей

Прагнуть належати до групи

Бажають досягнути схвального ставлення лідера

Нудьгують, бажають розважитись

Бояться залишитись в меншості

Прагнуть самоствердження

Несамостійні (навіювані)

Конформні

Жертви

До цієї соціальної ролі належать учні, у яких:

Незвична зовнішність

Недбалий/нечистий одяг

Загальна слабкість

Невміння постояти за себе

Пропуски занять

Надмірна опіка батьків

Низька самооцінка та рівень домагань

Досить часто, в колективі своєю чергою відбувається розподіл ролей в класі, так звана соціометрія (низка запитань, в яких виявляється ставлення однокласників один до одного).

Джерело.


Повернутись вверх