facebook

Як полегшити адаптацію дитини до садка: важливі поради батькам від вихователя

Як полегшити адаптацію дитини до садка: важливі поради батькам від вихователя

В Україні на початку наступного тижня стартує новий навчальний рік. Чимало українських дітей розпочинає новий етап свого життя.

Так, перші дні як у школі, так і у садку є стресом для дітей, адже їхній домашній спосіб життя змінюється на суспільний, передає Освіта 24. Тепер їм потрібно вчитися комунікувати з однолітками та дотримуватися режиму. Батькам також важко відпускати свою дитину у заклад освіти і віддати відповідальність за виховання на цей час іншим людям – вихователям. Директорка Центру гідності дитини Українського католицького університету Христина Шабат натомість розповіла, як правильно адаптувати дитину до садка.
Як полегшити адаптацію дитини до садка
Не лише діткам, але і їхнім батькам варто підготуватися до того, що тепер малеча відвідуватиме садок та отримуватиме ази виховання від педагогів. Тож важливо зважати на кілька чинників.

  • Підготовка

Щоб батьки змогли підготуватись і підготувати дітей до змін, адаптацію до садка варто розпочинати заздалегідь. Важливо, аби вихователі і батьки домовились про таку підготовку. Можна і треба завчасно почати регулярно розмовляти з дитиною про те, що скоро вона піде в дитсадок, де буде цікаво, де буде багато друзів і де їй обов’язково сподобається.

Корисною буде анкета про дитину, яку батьки можуть заповнити до початку відвідин і передати вихователю. Запишіть відповіді на запитання:

  • “Як ви називаєте дитину вдома?”;
  • “Як дитина сигналізує про потребу сходити в туалет?”;
  • “Як дитина сигналізує про потребу у воді та їжі?”;
  • “Як ви зазвичай заспокоюєте дитину?” тощо.

Як полегшити процес адаптації до садочка – дивіться в освітньому серіалі про дошкілля від МОН та ЮНІСЕФ

  • Поступовість

Перший тиждень у садку є важким для дитини, тож краще починати адаптацію з кількох годин, поступово збільшуючи час перебування.
Батьки і вихователі можуть домовитись про такі правила:

  • Перший тиждень один із батьків або уповноважена особа може перебувати в садку. Не безпосередньо в кімнаті з дитиною, проте на території садка, у місці, про яке дитина знає та куди може прийти за потреби – наприклад, у роздягальні, в коридорі або у спеціальній кімнаті.
  • Під час адаптації до садка батьки чітко дотримуються домовленостей із вихователем: не втручаються в процес адаптації, не коментують роботу наставника, не заходять до кімнати, навіть якщо чують плач дитини – чекають, поки вихователь сам приведе малюка до них.
  • Якщо дитина тікає до батьків, вони лагідно пояснюють: “От бачиш, я ж казала, що чекатиму тебе тут, де ми домовилися, ти даремно хвилювався, ходімо ще трішки пограємося з дітками”. Заводять її до кімнати та виходять із неї, коли малюк забавиться.
  • Під час адаптації до садка батьки чітко дотримуються домовленостей із дитиною: не змінюють місце очікування, приходять у зазначений час (після прогулянки, після обіду), не обманюють.
  • Батьки формують позитивне ставлення малюка до садка, щоразу хвалять його та підтримують думки про те, що в садочку дуже цікаво та захопливо, розпитують про те, що там відбувалося, з ким подружився тощо.
  • Ритуали

Для кращої адаптації можна придумати ритуал. Наприклад, цілувати, обіймати, говорити, коли прийдете за малечею, махати рукою на прощання тощо. Якщо дитина вередує, уникайте критики, погроз і шантажу, будьте спокійні. Дорослі теж відчувають дискомфорт від нового колективу на роботі або під час переїзду. Просто ми навчилися контролювати свої емоції, а діти висловлюють їх сльозами.

  • Розподілення ролей

Що роблять батьки у перший день:

  • Приводять дитину у визначений час.
  • Прощаються обіймами, поцілунком, опускаючись на рівень малюка.
  • Домовляються з дитиною про місце перебування: “Я буду чекати на тебе тут, поки ти пограєшся. Якщо захочеш, прийдеш до мене”.
  • Заводять дитину в групу.

Що робить вихователь:

  • Зустрічає дитину, опускається на її рівень. “Привіт! Мене звати пані Марія, а тебе як? Дай п’ять! Дуже приємно! Сьогодні буде дуже цікавий день! Ти зустрінеш багато друзів, ходімо я покажу тобі нашу кімнату”. Бере за руку та показує іграшки. Коли малюк забавляється, мама виходить із кімнати в домовлене та передбачуване для дитини місце.
  • Приблизно за годину наставник відчиняє двері, і діти йдуть до своїх батьків. Вихователь підходить до кожного, голосно та при дитині хвалить малюка: “Настуня вже справжня доросла дівчинка, сьогодні так добре бавилася з дітьми / котила м’ячика / тощо”. І прощається з дитиною, опускаючись на її рівень.
  • Щодня ми збільшуємо період адаптації на 30 хвилин. Ми маємо дати дитині час поступово звикнути до нового. Уявіть, що ви прийшли на нову роботу, де не знаєте абсолютно нічого – так само почувається і дитина в садку.
  • Рутина

Важливо не робити перерв у перші два місяці без поважної причини. Рутина допомагає швидше звикнути до садочка й уникнути маніпулятивної поведінки.
Якщо дитина вранці не хоче йти в садок, це нормально. Адже найкраще їй завжди з батьками, але це не означає, що її хтось ображає в садочку.
Якщо поведінка дитини в садку є деструктивною (кусає, штовхає, б’ється, кидається предметами, вживає ненормативну лексику), педагог негайно інформує про це батьків. Якщо така поведінка є систематичною, керівник садочка може запросити батьків на персональну бесіду або порадити звернутися по допомогу до психолога. Відповідальні за деструктивну поведінку дітей перш за все батьки, навіть якщо вона проявляється лише в садку.
Якщо протягом трьох тижнів прогресу не відбувається, потрібно проконсультуватися з психологом. Можливо, варто зробити перерву або продовжити поступову адаптацію з батьками.
Важливо памʼятати, що психологічний комфорт дітей залежить від ставлення до ситуації дорослого. Поступова та комфортна адаптація формує довіру дітей і батьків до дошкільного закладу, показує професійність та небайдужість, сигналізує про турботу й любов до дітей.

Джерело.


Повернутись вверх