facebook

В Україні можуть значно скоротити кількість закладів освіти

В Україні можуть значно скоротити кількість закладів освіти

 

Під час моделювання мережі закладів профільної середньої освіти МОН отримало 1745 пропозицій від шкіл, які можуть стати академічними ліцеями. А також – 840 пропозицій від профтехів, які можуть залишитися у мережі як професійні ліцеї.

Такої кількості закладів забагато на 1 мільйон 200 тисяч учнів, які навчатимуться у цій мережі на піку її навантаження. Про це розповів під час Серпневої конференції-2024 заступник очільника МОН Дмитро Завгородній.

В Україні планують скоротити кількість закладів освіти
Тож, вважає посадовець, мають відбутися колосальні зміни у мережі.

У нас має стати менше на 35 – 40% профтехів та закладів фахової передвищої освіти, ніж зараз. А також нам потрібно у 4 рази менше закладів загальної середньої освіти з огляду на кількість учнів старших класів,
– зауважив він.

І додав: щоб мережа старшої школи відповідала кількості старшокласників (за прогнозами МОН та з огляду на демографічну ситуацію в країні, їхня кількість зменшуватиметься), доведеться об’єднувати заклади професійної освіти та коледжі.

Зараз це болісне питання для обох типів закладів та для ОДА. Навіть якщо ми зробимо стрибок у таку мережу у 2027 році, це будуть надзвичайні інфраструктурні зміни,
– повідомив Завгородній.

Чтайте також:  Як закладу освіти діяти під час повітряної тривоги: МОН нагадало правила поведінки

Організаційний досвід коледжів та профтехів при цьому планують перенести на академічні ліцеї. Наприклад, уточнив посадовець, якщо профтех має гуртожиток, який не використовують на повну потужність, його можна відремонтувати й передати під потреби академічного ліцею.

Джерело.


Повернутись вверх